mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. július 10. 15:00

A kormány elhibázott gazdaságpolitikája minden magyar embernek többletkiadást okoz

A kormány elhibázott gazdaságpolitikája minden magyar embernek többletkiadást okoz
A jövő évi költségvetés elhibázottságáról, a kormány hiteltelen gazdaságpolitikájának és az előidézett piaci bizalmatlanság következményeiről is beszélt Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő az ATV Start című műsorában hétfő reggel.

A kormány hetek, hónapok óta mindent elkövet annak érdekében, hogy – a Magyarországnak egyébként bizonyos feltételek teljesítése esetén járó – uniós források ne érkezzenek meg hazánkba. Vajda Zoltán szerint ennek megindoklására több érv is van, például, amikor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter uniós pénzek nélküli magyar gazdaságról beszél és nem arról, hogy – bár bizonyos szempontokból előnyös a működő tőke – de mindent megtesz a kormány az uniós források megérkezéséért. De ilyen az is, amikor Lázár János 270 nagy projektet leállít ahelyett, hogy uniós források segítségével elindítana ennyit, továbbá, hogy Európában - egyébként példa nélküli módon - már nyár közepén elfogadtatta a kormány a 2024-es év költségvetését. Az Európai Bizottság pedig mindvégig azt kérte, hogy ne tegyen így a kormány, hiszen megalapozatlan a büdzsé az év ezen időszakában.

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke emlékeztetett, ő mindeddig azon dolgozott és fog dolgozni a továbbiakban is, hogy az uniós források megérkezzenek Magyarországra, hiszen ezek járnak hazánknak. Azonban hozzátette, hogy a támogatásoknak nem a kormányhoz kellene kerülniük, hanem célzottan az önkormányzatokhoz, városokhoz, civil szervezetekhez.

Az idei költségvetés példáján is jól látszik mekkora hiba nyáron elfogadni a büdzsét, hiszen a 2023-as büdzsé mutatói is idővel teljesen felborultak, számos korrekciót kellett utólagosan eszközölni.

A kormány elhibázott gazdaságpolitikáját jól tükrözi, hogy 3000 milliárd forint lesz idén az MNB kamatkiadása, ezt pedig azért kell fizetni, hogy külföld és belföld is valamilyen módon finanszírozza Magyarországot. Ez a szám lehetne fele ekkora is, ha a kormány nem hiteltelen gazdaságpolitikát folytatna, akkor minden magyar állampolgárnak 150 ezer forinttal kevesebb kamatkiadást kellene fizetni. Továbbá, az MNB vesztesége idén várhatóan 2000 milliárd forint lesz, ez pedig azt jelenti, hogy 10 másodperc alatt félmillió forint veszteség keletkezik, ez 50 ezer forint veszteséget jelent másodpercenként.

Vajda Zoltán kiemelte, pénteken olyan költségvetést fogadtak el a kormánypárti politikusok, ami még a saját törvényeiknek sem felel meg. Ezt követően pedig az hangzott el többször is, hogy majd megteremtik azokat a törvényi feltételeket, hogy mégis törvényes legyen a büdzsé. Bő fél évvel ezelőtt az MNB-re vonatkozó részt már módosították, úgy, hogy a veszteséget nem azonnal kell megtéríteni, hanem 5 év alatt kell egyenlő részletekkel feltőkésíteni. Ezt pedig tovább fokozná a kormány, méghozzá úgy, hogy az unióval való megegyezés után csak akkor kelljen feltőkésíteni, amikor nyereséges lesz a jegybank. Érdemes azonban emlékezni arra is, amikor hosszú éveken keresztül nyereségesen működött a jegybank, akkor azt a pénzt műtárgyakra, kastélyokra és egyéb értelmetlen dolgokra költötték, valamint kormányközeli vállalkozók profitáltak belőle.

Az Európai Központi Banknak pedig biztosan lesz szerepe a jegybankra vonatkozó törvények módosításában is, hiszen uniós tag Magyarország, az pedig, hogy ilyen rövid időn belül ilyen sokszor akarnak módosításokat eszközölni, piaci bizalmatlanságot fog eredményezni.

A magyar embereknek mára már egyértelműen látnia kell, hogy a kormány folyamatosan adót emel és megszorításokat eszközöl, a kormánynak jelen esetben azonban elsődlegesen a magyar emberek bizalmát kellene visszaszereznie. Ehhez azonban olyan lépéseket kellene tenni a kormánynak, mint az unióval folytatott harc megszűntetése és felhagyni a „brüsszelezéssel”. A kormánynak el kellene tudni fogadni az EU által állított „szupermérföldköveket”, melyeknek legfőbb célja az, hogy „legyen demokrácia és ne tessék lopni”, fogalmazott az MSZP országgyűlési képviselője. Ezen feltételek teljesülése esetén pedig megérkeznének az uniós források, ez közvetlenül is nagyon komoly pénzmennyiséget jelentene, valamint a piac is visszaszerezné a befektetők bizalmát, csökkenne a kamat, az infláció, erősödne a forint és ismét egyensúlyba kerülne a költségvetés.

Konkrét tanácsként Vajda Zoltán elmondta, hogy az élelmiszerek ÁFÁ-ját nullára kellene csökkenteni, így egyből olcsóbbak lennének a termékek, valamint a fogyasztás is növekedne. További ilyen intézkedés lenne a kiskereskedelmi különadók kivezetése is, azonban a kormány egy olyan spirálba került, mely a megszorítások spirálja, ezért nevezhető a kormány a „megszorítások kormányának” is, zárta mondandóját Vajda Zoltán.

Kapcsolódó párttagok