mszp.hu | Belföld | Európai Unió Lázár János
2016. június 30. 17:54

A kormány elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból

A kormány elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból
A kormány hivatalosan is elismerte, hogy ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János azt mondta mai sajtótájékoztatóján a brit népszavazással kapcsolatban, hogy nem tudna jó szívvel a bennmaradás mellett szavazni, mert nem ért egyet azzal, ami Brüsszelben történik. Mint fogalmazott: annak idején Magyarország belépése mellett kampányolt, de ma az EU intézményrendszere szerinte több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást.

Döbbenetes szavak ezek a magyar kormány uniós ügyekért felelős tagjától, amelyet nem lehet magánvéleményként kezelni. Különösen megdöbbentő ez az unió-ellenes kiállás attól a politikustól, aki a Magyarországra érkező többezer-milliárd forintnyi európai támogatás kiosztását is felügyeli. Lázárnak kötelessége távoznia posztjáról, ha nem támogatja Magyarország uniós tagságát és az ország jövőjét nem az Európai Unióban képzeli el.

Felmondó levelének megírása előtt pedig jól tenné, ha elolvasná a Fidesz legutóbbi, európai parlamenti választási programját. Ebben többek között ez szerepelt: „Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (…) A csalódások ellenére a Fidesz Európa-politikájának sarkalatos tétele, hogy különbséget kell tenni az Európai Unió intézményeinek működése és a magyar kormány elmúlt években kifejtett tevékenysége között. A kormány minden próbálkozása jól látható módon arra irányul, hogy dilettantizmusa, történelmileg példátlan korrupciója és a hatalommal való gátlástalan visszaélései minden következményéért lehetőleg – mások mellett – az Európai Unióra hárítsa a felelősséget.”

Lázár úr, nem Európa változott, csakis Önök.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő