MTI/mszp.hu | Belföld | miniszteri biztos Klik Orbán Viktor
2013. szeptember 25. 12:54

A kormány elismerte, hogy rosszul sikerült a közoktatás átalakítása

Az MSZP szerint a kormány elismerte, hogy rosszul sikerült a közoktatási rendszer átalakítása, de a miniszteri biztos kinevezése rossz válasz erre.

Kunhalmi Ágnes szocialista oktatáspolitikus szerdán azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a hvg.hu megírta: miniszteri biztost kap a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Az információt a szakminisztérium megerősítette. A hírportál azt írta, a biztos kinevezését a kormányfő szorgalmazta, mert elégedetlen az oktatási reform akadozása miatt. A miniszteri biztos Szabó Balázs, a Magyar Közút Zrt. korábbi informatikai igazgatója lehet.

Az MSZP elnökségi tagja szerint ezzel Orbán Viktor miniszterelnök elismerte, hogy egy rossz, működésképtelen rendszer jött létre az iskolák államosításával.

Kunhalmi Ágnes szerint azonban ezen nem változtat, ha "még egy ember odaültetnek a rendszer tetejére".

"A pedagógus nem mer az igazgató nélkül dönteni, az igazgató nem mer a tankerületi vezető nélkül dönteni, az pedig a Klik vezetője nélkül. Ezután pedig már a Klik sem mer majd dönteni a miniszteri biztos nélkül, aki az államtitkár utasításait várja" - magyarázta, hozzátéve: egy rossz rendszert nem érdemes toldozni-foldozni.

Kunhalmi Ágnes azt hangsúlyozta, jó iskolarendszert csak decentralizált környezetben lehet működtetni, erre példa Finnország, itthon viszont épp az ellenkezője történik.

Az MTI kérdésére a leendő miniszteri biztos személyét nem akarta véleményezni, mondván, nem ismeri Szabó Balázst.