mszp.hu | Belföld | meggy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
2014. július 31. 17:44

A kormány ellehetetleníti a megyei termelőket

Súlyos hiba, az amatőrség jele, ahogyan a kormány a meggytermelőkkel elbánt – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Veres János, megyei elnök.

A megye meggytermelői az elmúlt tíz évben ilyen rossz évet még nem zártak a nehéz értékesítési helyzet miatt. A kormányzat egy szolid költségvetési eljárással kezelhette volna a helyzetet, ahogyan ezt korábban is megfogalmazta javaslatként a megyei elnök, de láthatóan nem kívántak segíteni a termelőkön.

A termelőkhöz egy fillér sem jutott abból a pénzből, amit a kormányzat, szándék szerint, a feldolgozókat segítve kívánt biztosítani.

Információink szerint a feldolgozók sem kaptak támogatást, azaz üres szólam maradt mindaz, amit a Fidesz-kormány ígért – hangsúlyozta a képviselő. Hazudott az államtitkár a parlamentben, hazudtak mindazok, akik ebben a kérdéskörben ígéretet tettek a termelők felé. Keservek maradtak a megyei termelőknek. Látható, hogy mennyire nem fontos a kormánynak a szabolcsi ember sorsa.

Nem fontos a gyümölcstermesztők sorsa sem a kormánynak - folytatta a megyei elnök - hiszen 2015- ben nem lesz AKG (Agrár Környezet Gazdálkodási) támogatás. Ez a kormányzati döntés tízezer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodót, döntő részben gyümölcstermesztéssel foglalkozó termelőt és családját fogja negatívan érinteni.

Az alma–, szilva-, meggy termesztőknek nincs más támogatási lehetőség, amit uniós forrásokból igénybe vehetnének. Miután a kormány nagyvonalúan eldöntötte, hogy nem kapnak a továbbiakban AKG támogatást a termelők, ezzel több milliárdos kárt okozott a megyénknek, és a megyebeli gyümölcstermelő családoknak.

Akik bizakodva a Fideszre szavaztak, mára láthatják, hogy amíg a szavazatuk fontos volt, a gazdálkodásuk rentabilitása már nem annyira fontos a kormánynak – hangsúlyozta a szocialista megyei elnök.

Mivel a meggy ügyében már bizonyította a kormányzat hozzá nem értését, így Veres János, felszólította a kormányzatot és képviselőit, hogy a közeledő almaértékesítésben is nagy gondok lesznek!

Ha nem avatkozik közbe a kormány, a megtermelt gyümölcs döntő része semmilyen módon nem fog  értékesítésre kerülni – figyelmeztette az érintett politikusokat.  Dr. Veres János kellő időben, megfelelő intézkedésekre szólította fel a kormányt, hogy a megye almatermesztői ne keserűen, sírva zárják az évet. A képviselő hangsúlyozta, időben hirdessék meg, és biztosítsák a termelőknek a szükséges támogatást a gazdálkodások költségeinek megtérüléséhez.

Emellett felszólította az érdekvédelmi szerveket is, hogy szólaljanak meg, álljanak ki a nyilvánosság elé! Kíváncsiak vagyunk az Agrárkamara, a MAGOSZ – azok a szervek, akik korábban, az MSZP kormányzás idején tüntetéseket szerveztek - hogyan látják az almaszezont megelőzően a termelők kilátásait! – jelentette ki Veres János.