mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 23. 10:48

A kormány elszalasztotta a lehetőséget a munkaerő-tartalék munkába állítására

A kormány elszalasztotta a lehetőséget a munkaerő-tartalék munkába állítására
Magyarországon van munkaerő-tartalék, de a kormány elszalasztotta a lehetőséget a munkába állítására – mondta Komjáthi Imre, a szocialista párt elnökhelyettese az ATV Start Szigorlat című műsorrészében hétfőn.

Az új beruházásoknál, például a tervezett debreceni kínai akkumulátorgyárnál is inkább a magyar kormány, mintsem a beruházó hozzáállásától tart az MSZP – mondta a politikus.

Sok esetben a munkáltató – még ha multinacionális cég is - jobban felméri, hogy az ő érdeke is, hogy a dolgozók jobb munkakörülmények között dolgozzanak; a magyar kormány viszont nem gondoskodik azokról a fékekről és ellensúlyokról a munka világában, melyekkel elérheti, hogy „igenis jó munkakörülmények között és jó fizetésért dolgozzanak a magyar emberek” – mondta.

A célért, hogy a munkavállalók biztonságban tudják magukat, és jó munkakörülmények között, jó fizetésért dolgozzanak, az MSZP hosszú évek óta küzd – hangsúlyozta.

Példaként említette, hogy pártja parlamenti érdeklődésére nemrég kiderült: három év alatt a kormány 89 stratégiai partnerénél összesen 250 munkaügyi ellenőrzés volt, azaz évi egy sem volt átlagban; miközben évek óta emelkedik a munkabalesetben elhunytak és a csonkolásos balesetek száma.

„Ez nagyon súlyos” – mondta a szocialista országgyűlési képviselő.

 Az MSZP nem tartja jónak, hogy ilyen csekély ellenőrzés mellett fognak jelentős munkaerőt foglalkoztatni Debrecenben – tette hozzá.

Egyeztetéseket, előkészítést, a környezet megfelelő védelmét és biztosítékokat sürgetett, amelyek megvédik az ott dolgozókat, legyenek magyar vagy külföldi munkavállalók.

Megemlítette a beruházás „elképesztően nagy” vízigényét, mely „jelen pillanatban nincs biztosítva”.

A debreceni akkumulátorgyárban ráadásul nem a jelenleg munkaerő-tartalékot képző 55 év fölöttiek vagy az azonnal munkanélkülivé váló 19 ezer pályakezdő fiatal fog munkába állni – hívta fel a figyelmet.

Több év felzárkóztatására lenne szükség az ő munkába állításukhoz, és a Fidesz-kormány „ezt a lehetőséget elszalasztotta” - mondta.

Így a debreceni gyár máshonnan szívja majd el a szakembereket, sőt „a kormány rá fog kényszerülni arra, mint ahogy látjuk most is több esetben, hogy külföldi munkavállalókat hozzon be”.

E pontnál arra hívta fel a figyelmet: a szocialisták azt szeretnék, hogy a külföldi munkavállalók is részesüljenek ugyanazokban a munkafeltételekben – ha azok jók –, mint a magyar munkavállalók, „és ne a magyar munkavállalók munkafeltételei és munkakörülményei igazodjanak esetleg ahhoz a munkakultúrához, amivel mondjuk egy külföldi munkavállaló jön”.

Kérdésre azt mondta: pártja támogatja, hogy december 24. munkaszüneti nap legyen. Néhány éve éppen az ő kérésére nyújtotta be az MSZP ezt a javaslatot a Parlamentnek, de a kormánytöbbség nem fogadta el.

Kapcsolódó párttagok