mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. július 22. 12:25

A kormány és az MNB is felelős a rekordmagas inflációért mégsem tesznek semmit ellene – csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját!

A Fidesz továbbra sem tesz semmit az elszabaduló árak megfékezéséért, pedig a drágulás nagy részben a kormány és az MNB felelőtlen tevékenységének köszönhető.

Ugyanis már a válság előtt beindultak az áremelkedések, amit aztán csak tovább rontott az elhibázott válságkezelés.  A fideszes politikusok azonban csak hárítják a felelősséget és kifogásokat keresnek az élet minden területén jelentkező egyre jelentősebb áremelkedések miatt, miközben nem foglalkoznak az emberekkel, akiknek a megélhetési költségei folyamatosan emelkednek.

A KSH számai is azt mutatják, hogy rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a legkiszolgáltatottabb, alacsony jövedelmű emberek, ugyanis 2019-hez képest 20 és 30 százalék között nőttek az olyan alapélelmiszerek árai, mint a kenyér, a virsli, a rizs, a párizsi, a zsemle, a kristálycukor, az étolaj pedig 35 százalékkal drágult. Mindezek tudatában a miniszterek tényleg csak annyit tudnak mondani, hogy a kormány nem tehet semmit az infláció ellen?

Ez is csak egy fideszes hazugság, mivel a kormány csökkenthetné Európa legmagasabb általános forgalmi adóját, ami rengeteg embernek jelentene érdemi segítséget. A drasztikus áremelkedések ugyanis nem a „horizonton vannak”, hanem hosszú ideje a magyar valóság részei, éppen ezért a kormány nem nyerészkedhet extra mértékű adóval az élelmiszeren!

Az MSZP „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjának hangsúlyos eleme a tisztességes megélhetés biztosítása, ezért az MSZP azt akarja, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalékra, azon kívül pedig minden más élelmiszeré 18 százalékra csökkenjen!

MSZP
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke