MTI/mszp.hu | Belföld | áfacsalás vizsgálóbizottság
2013. november 20. 13:52

A kormány és az ügyészség számoljon be a vizsgálatról!

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a kormány és az ügyészség számoljon be a parlament illetékes bizottságainak a feltételezett áfacsalások ügyében folytatott vizsgálatok eredményéről. Tóbiás József frakcióvezető-helyettes emellett javasolja, hogy a kellő számú szocialista képviselő támogassa aláírásával az LMP által kezdeményezett vizsgálóbizottság létrehozását.

A politikus erről szerdán nyilatkozott az MTI-nek. Mindazonáltal hangsúlyozta: miután Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető bűnvádi eljárást szorgalmazott Horváth András egykori adóellenőr adóhatósággal szembeni vádjainak tisztázására, a vizsgálóbizottság feltehetően nem alakulhat majd meg. Nem hozható létre ugyanis vizsgálóbizottság olyan ügyben, amelyben büntetőeljárás folyik.

Ezért - folytatta Tóbiás József - az MSZP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy a nemzetgazdasági miniszter számoljon be a parlament gazdasági bizottságának a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban pár nap alatt lezárt belső vizsgálat eredményéről. Valamint kezdeményezik, hogy a vádhatóság tájékoztassa a leendő ügyészségi vizsgálat megállapításairól a költségvetési és számvevőszéki bizottságot.

A frakcióvezető-helyettes elmondta: az MSZP-nek eredetileg rossz és még rosszabb megoldás közül kellett választania. Felidézte, hogy amikor a szocialisták vizsgálóbizottságot kezdeményeztek az E.ON gázüzletágának megvásárlása miatt, és ezt a Jobbik is támogatta, az MSZP-t támadták az alkalmi együttműködés miatt. Most viszont azért bírálják őket, mert nem írták alá a Jobbik képviselői által már szignált LMP-s aláírásgyűjtő íveket.

Tóbiás József közölte: a szocialisták elkötelezettek amellett, hogy kiderüljön az igazság a feltételezett áfacsalások ügyében. Ám hangsúlyozta, hogy vizsgálóbizottság a szükséges 78 aláírás nélkül is kezdeményezhető. Ehhez - folytatta - az kellene, hogy az LMP az alkotmányügyi bizottság elé vigye erről szóló javaslatát, amit az MSZP támogatna.

Ugyanakkor a frakcióvezető-helyettes elmondta, azt javasolja, hogy az MSZP biztosítsa a hiányzó aláírásokat. Ehhez elegendő a frakció egy részének részvétele is.