mszp.hu | Belföld
2024. április 11. 13:56

A kormány fiskális politikáért felelős tagjai végre meghallották az MSZP szavát

A kormány fiskális politikáért felelős tagjai végre meghallották az MSZP szavát
A csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy az előzetes tervekkel ellentétben a 2025-ös költségvetést csak idén novemberben nyújtja be a kormány a parlamentnek, miközben még szerdán is a Kormányzati Tájékoztatási Központ arról adott hírt, hogy a kormány a költségvetésről tárgyalt.

Úgy látszik, hogy a jelenlegi hatalom fiskális politikáért felelős tagjai végre meghallgatták az MSZP és a költségvetési szakértők javaslatát. Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke ugyanis évek óta azt hangoztatja, hogy nem fél évvel korábban, nyáron kell elfogadtatni elhamarkodott módon a költségvetést, hanem a hatályba lépéshez minél közelebb, valamikor év vége felé, minél pontosabb, egzakt számadatok birtokában kell a tervezetet benyújtani.

A kormány eddigi hibás gyakorlatának következtében a büdzsé évről-évre elhasalt, ezt jól példázza, hogy az idei költségvetés esetében 675 milliárd forintos költségvetési kiigazításra van szükség, valamit az is, hogy a kormány az első negyedév alatt összehozta majdnem a teljes éves hiánycélt, egész pontosan a tervezett államháztartási deficit 92,3 százalékát.

Mindezek fényében örvendetes, hogy a kormányban végre megfogadták javaslatunkat és hazánk végre csatlakozik ahhoz az európai kultúrállamokban megszokott gyakorlathoz, miszerint az ország költségvetést nem elsietve, hanem a megfelelő időben, év végén fogadják el.

Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke

Kapcsolódó párttagok