mszp.hu | Belföld | közlemény
2015. április 09. 14:34

A kormány fizetőssé teszi az egészségügyet

Az Orbán-kormány törvényjavaslata szerint ezentúl az orvosok elfogadhatnák a hálapénzt. A hálapénz legalizálásának ötlete dupla kormányzati beismerés: a Fidesz végleg lemondott az egészségügyi dolgozók bérrendezésről, és fizetőssé teszi az egészségügyet.

Az igazságügyi minisztérium javaslata azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy a totális káosz immár nem csak a kormányzati kommunikációt, hanem magát a kormányzást is jellemzi: egy hónapja az egészségügyért felelős államtitkár még az egészségügyi bérek rendezését és a hálapénz-rendszer felszámolását ígérte. A történtek után Zombor Gábornak tisztáznia kell, hogy ő még a felelős az egészségügyért, vagy sem. Ha nem teszi, távoznia kell posztjáról.

Ezzel a javaslattal a betegellátó-rendszert öt éve véreztető Orbán-kormány az orvosokat még megalázóbb helyzetbe hozza és immár orvos és orvos között is különbséget tesz, a betegek vállára pedig aránytalan pluszterheket rak.

Ha a kormány az elmúlt években az egészségügyi bérrendezésében teljesített volna olyan jól, mint a közpénzek eltőzsdézésében, lenne forrás a magyar orvosi és szakdolgozói kar méltó megfizetésére. A hálapénz legalizációjával a brókerkormány az intézményesített korrupciót támogatja. Az MSZP az orvosi kamarával és a rezidensszövetséggel egyetértésben a javaslat visszavonását és az egészségügyi életpályamodell évek óta ígért bevezetését követeli!

Tukacs István,
országgyűlési képviselő