mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2021. május 13. 16:58

A kormány folytatja Zugló kifosztását

A kormány folytatja Zugló kifosztását
A kormány folytatja Zugló kifosztását: ígérete ellenére egy fillért nem juttat vissza az elvont forrásokból – mondta Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője és Horváth Csaba, a kerület szocialista polgármesetere csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Tóth kiemelte: a kormány által benyújtott központi költségvetésből az látszik, az önkormányzatokat is sújtó kormányzati intézkedésekkel „hosszú távon együtt kell élnünk”.

Zuglótól járványügyi gazdasági intézkedésként csak a gépjárműadó-bevételből több mint 500 millió forintot vont el a kormány, közel kétmilliárd forintra növelt szolidaritási hozzájárulást rótt ki rá, ezen felül a kerület elesik mintegy hárommilliárd forintnyi iparűzési adóbevételtől is – emelte ki.

A kormányzat ugyan azt ígérte, hogy kompenzálni fogja a kerületeket és a városokat az elvont forrásokért, ezzel szemben azt látni, hogy sem a főváros, sem a fővárosi kerületek, így Zugló, „egy fillért nem kap”.

Így a kerületnek nem lesz pénze az intézmények, lakások, helyiségek felújítására, a közterületei fenntartására, a járdák és utak karbantartására, és a betervezett felújításokra és beruházásokra sem – emelte ki, hozzátéve: közben a kormány százmilliárdokat költ el a járványkezeléssel semmilyen módon össze nem egyeztethető területekre, munkahelyek tízezrei szűnnek meg és vállalkozások dőlnek be.

Horváth Csaba azt emelte ki: míg az önkormányzatok 20%-nál nagyobb veszteséget szenvedtek el, a kormány adóbevételei érdemben nem csökkentek.

Természetesnek nevezte, hogy a zuglóiaknak szolidárisnak kell lenniük az ország minden lakosával, ugyanakkor rámutatott: mivel most a kormánynak van több, „akkor ő legyen szolidáris az önkormányzatokkal!”

Horváth azt mondta, „fölöslegesen tárgyalt” Zugló vezetése márciusban a Fürjes Balázs államtitkár vezette delegációval arról, hogy a közvetlenül a kormány által okozott 6,6 milliárdos lyukat hogyan kívánja kompenzálni a kormányzat, és hogyan kívánja kompenzálni a zuglóiakat az elszenvedett veszteségekért.

Méltánytalannak nevezte, hogy míg a budapestiek napi 20 milliárd forintnál is több adót fizetnek be a kormány kasszájába, az egy forintot sem juttat ebből vissza.

Felszólította a kormányt: vegye figyelembe a Zuglóban élő polgárok jogos igényeit a normális körülmények biztosítására, ami az önkormányzat kötelessége ugyan, de amely kötelességet az önkormányzat nem láthat el, ha a forrásait elvonják.

„Arról szól a 2022 es választási kérdés is, hogy meddig hagyják az emberek, meddig tűrik, hogy elrabolják a pénzüket” – mondta Horváth.

Kiemelte: a kerülettől elvont gépjárműadó-bevétel nagyjából a tervezett éves útfelújítási keretükkel egyezik meg; a kormány annyi pénzt vesz el Zuglótól és a fővárostól, amennyibe egyébként a vadászati kiállítás megrendezése kerül.

Tóth azt ígérte: „jövőre, 2022-ben, a választások után, kormányváltás után, az önkormányzatok minden olyan lehetőséget vissza fognak kapni, amely korábban a rendelkezésükre állt”.

 

Kapcsolódó párttagok