mszp.hu | Belföld | Energetika
2023. szeptember 13. 09:29

A kormány gondolja újra energiapolitikáját - támogassa a magyar háztartásokat!

A kormány gondolja újra energiapolitikáját - támogassa a magyar háztartásokat!
A kormány többek között az MSZP tiltakozásának hatására felhagyott korábbi tervével, nem szünteti meg azonnal a napelemes háztartások szaldó elszámolását, így, a már telepített napelemek és az igényt már benyújtók számára a következő 10 évben is elérhető lesz ez a rendszer. Varga László az MSZP elnökhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a kormánynak újra kellene gondolni energiapolitikáját és ösztönözni kellene az alternatív energiaforrások nagyobb fokú felhasználását.

Augusztus végén több társadalmi csoport is rossz hírt kapott a kormány intézkedései kapcsán, a napelemmel rendelkezők is hasonlóan jártak, miután Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette, eltörlik az éves szaldó elszámolást. A széles körű tiltakozások, melyek során szakértői szervezetek, napelemet használók és az MSZP is kifejtette ellenérveit a kormány intézkedéseivel szemben sikerre vezettek, hiszen a kormány végül megváltoztatta döntését. Így a már telepített napelemek és az igényt már benyújtók számára továbbra is megmarad a szaldós elszámolás lehetősége a telepítéstől számított 10 éven át. A további beruházások ösztönzésére azonban nem látni kormányzati indíttatást, hiszen a bruttó elszámolás jóval kedvezőtlenebb betáplálást jelent, így pedig jelentősen visszaeshet a napelemet használni kívánók száma.

Európa-szerte az országok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ösztönözzék az alternatív energiaforrások használatát, a magyar kormány mégis épp ennek az ellenkezőjét akarja tenni. Így tettek az erkélynapelemek betiltásával is, mely egyébként komoly segítséget jelentene a panellakások energiaellátások biztosításában. Ez jelentősen csökkentené az energiafelhasználást is, így az amúgy is nehéz körülmények között élők mindennapjai lehetnének valamivel könnyebbek. Varga László az erkélynapelemek engedélyeztetéséért is felszólalt már többször, csakúgy, mint a szaldó elszámolás megtartásáért.

Az MSZP elnökhelyettese szerint a kormánynak a hirtelen meghozott, meggondolatlan döntéseivel fel kellene hagyni, felül kellene vizsgálnia Magyarország energiamixét és új stratégiai célkitűzéseket kellene meghatározniuk az energetika területén is. Varga László kiemelte, hazánk jelenleg erősen kitett a keletről érkező energiahordozóknak, ez azonban hosszútávon nem megoldás, a magyar háztartásoknak érdemi támogatásra van szüksége az energetika tekintetében is. Az erkélynapelemes rendszerek és a hőszigetelési támogatások a nemzetgazdaság szempontjából is kívánatosak lennének, hiszen így több energiát környezetkímélő módon és környezettudatosan lehetne itthon kitermelni, nem drágán importálva kellene beszerezni ezeket külföldről.

Kapcsolódó párttagok