mszp.hu | Belföld
2023. május 31. 15:38

A kormány haladéktalanul kezdje el az uniós pályázatok kiírását!

A kormány haladéktalanul kezdje el az uniós pályázatok kiírását!
Az elmúlt napokban megbeszéléseket folytattunk az uniós biztosokkal, az uniós támogatások haladéktalan elindítása érdekében. Elisa Ferreira, a kohéziós politikáért felelős uniós biztos és Nicolas Schmit, a szociális ügyekért felelős biztos arról tájékoztatott minket, hogy az Európai Unió mielőbb szeretné a vitás kérdéseket rendezni hazánkkal.

Azonban addig sem kellene állnia az uniós programoknak, mert azok úgy lettek kialakítva, hogy a végső kedvezményezettek, a magyar vállalkozások, az önkormányzatok, a pedagógusok ne kerüljenek emiatt hátrányba. 

Az egyes szakpolitikai – operatív – programok elfogadásra kerültek, amelynek értelmében minden pályázatot ki lehetne írni és minden támogatást el lehetne indítani, ezért semmi nem akadályozza a kormányt, hogy megkezdjék az uniós operatív programoknak az elindítását. 

A korlátozás csupán abban van, hogy az amúgy is utófinanszírozott programok számláit csak akkor lehetne benyújtani, ha a megállapodások megszülettek a vitatott jogállamisági kérdésekben is. 

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy haladéktalanul kezdje el az önkormányzati beruházások, a magyar vállalkozások és civilek fejlődésére szánt uniós programok kiírását, továbbá tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél hamarabb le tudják zárni a vitás kérdéseket, hogy a későbbiekben a számlákat is ki tudja fizetni az unió. Ne mutogassanak Brüsszelre, mert csak rajtuk múlik, hogy mikor kezdik el kiírni a pályázatokat!

Haladéktalanul kezdjék meg a pedagógusok bérének a rendezését. Hiszen a megállapodások alapján a szociális alapban félre van téve a nekik szánt pénz. Ha a kormányban valóban úgy érzik, hogy képesek a vitás kérdéseket rendezni, akkor nincs semmi kockázat, hiszen amint ez megtörténik, akkor az unió a megelőlegezett juttatásokat ki fogja fizetni. 

A pedagógusok esetében tisztán kell látni a helyzetet, a magyar kormány szerződésben vállalta, hogy jelentősen javít majd a pedagógusok munkafeltételein, a státusztörvény azonban homlokegyenest ellentmond ennek. Arra kérjük a kormányt, hogy tartsák be a saját vállalásaikat, vonják vissza a státusztörvényt és hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek a pedagógusok élethelyzetét javítják. Ha ezt holnap megteszik, akkor holnapután már el is kezdhetnék kifizetni a megemelt béreket a pedagógusok számára.

A kicsinyes bosszú és az Európai Unió elleni hangulatkeltés nem írhatja felül a magyarok érdekét! 

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok