mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 16. 10:06

A kormány helyett az önkormányzatok végzik el a válságkezelés oroszlánrészét

A kormány helyett az önkormányzatok végzik el a válságkezelés oroszlánrészét
Országszerte érdemben az önkormányzatok és a polgármesterek segítenek az embereknek, ezt nem letagadni kellene, hanem támogatni, magyarázta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke és Kerpel-Fronius Gábor, főpolgármester-helyettes kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Az adatokból látszik, hogy minden iskolában szükség lenne a tesztelésre”, reagált Kerpel-Fronius Gábor a rohamosan terjedő iskolai koronavírus-fertőzések hírére.

„Mindenki tudja, hogy iskolakezdéskor a gyerekek valamilyen légúti betegséget mindig elkapnak. Erre most az az eljárási rend, hogy az egész család maradjon otthon. Nem tudjuk meg, hogy mi baja, mert nem tesztelik” – mutatott rá Komjáthi Imre.

„Az ingyenes tesztelés pártján vagyunk,” – mondta Kerpel-Fronius – „még a hatósági áras tesztelés is fölborítja a családi költségvetést egy 1-2 gyerekes családnál, akár még egy hónapnál is hosszabb időre” – tette hozzá.

„A Magyar Szocialista Párt nem véletlenül mondja március óta, hogy a külföldi példákat kellene használni, ahol a teljes kieső munkabér 80%-át adják támogatásnak!

Tudunk olyan munkavállalóról, aki csak 78.000 forintot kapott, és ő még szerencsésnek mondhatja magát! Ez semmit sem ér, és ebből nem lehet egy családot fenntartani. Az energiaárakat csökkentsék, ezt a bértámogatást vezessék be, és 9 hónapra növeljék a munkanélküli ellátást, ami minimum 100.000 forint legyen” – emlékeztetett Komjáthi az MSZP válságkezelési javaslataira.

Kérdésre, hogy a Főváros megadja-e majd a Fidesz által javasolt 50 milliárd forintnyi támogatást a különösen válság-sújtott turisztikai szektor vállalkozásainak, a főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, ezt a szociális krízist nagyon nehezen fogjuk kiheverni, hiszen közben a kormány az önkormányzatokat kivérezteti.

„Az EU-képviselőinkkel azt mondjuk, hogy a vissza nem térítendő 1500 milliárd forint értékű EU-s válságkezelési támogatást kapják az önkormányzatok, és akkor lesz pénz valóban a helyi vállalkozások támogatására. Ehhez az kell, hogy ez az 1500 milliárd forint ne a fideszes oligarchák zsebébe menjen, ne Mészárost, ne Orbán Ráhelt, ne Tiborczot és ne Garancsi Istvánt támogassák belőle”.

Komjáthi Imre elmondta, ténylegesen nem a kormány, hanem a polgármesterek segítenek az embereknek. „Nem az önkormányzat zsebében kell turkálni a kormánynak: van hol turkálniuk, látható is, hogy mennyi pénzt adnak a haveroknak. És főleg azoknak az önkormányzatoknak a zsebében nem kellene, akik annak ellenére, hogy ki vannak véreztetve, mégis nagyon komoly segítségeket adnak az ott lakóknak!

A legjobb példa: Nemény András, MSZP-s polgármester Szombathelyen, aki 400 millió forintot különített el arra, hogy ott 100.000 forintig támogassák azokat, akik elvesztették a munkahelyüket! De még a másik oldalon is segítettek és támogattak, például Székesfehérvárott, ahol fideszes polgármester van! Ezt kellene tenni, nem pedig tovább nyomorítani az önkormányzatokat” – nyomatékosította az MSZP alelnöke.

Kapcsolódó párttagok