mszp.hu | Belföld
2024. május 08. 15:02

A kormány hibát hibára halmoz, az ellenzéknek ezt kell kihasználnia

A kormány hibát hibára halmoz, az ellenzéknek ezt kell kihasználnia
A kormányzati propagandagépezetnek ugyan korlátlan a költségvetése, most mégsem találnak fogást az ellenzéken, hibákat pedig bőségesen vétenek. Így a pedofil-botrány, a gyermekvédelmi törvény visszásságai, valamint a korábbi iráni elnök magyarországi látogatása azt mutatja, hibát hibára halmoz a Fidesz. A kormánypárt zavarban van, Magyarország érdeke az, hogy ez ne is változzon, így jöhet el a kormányváltás két év múlva, 2026-ban – mondta Vajda Zoltán, az MSZP 16. kerületi országgyűlési képviselője a keddi Aktuálban. Az MSZP politikusa a hazai közéletet leginkább foglalkoztató kérdésekről beszélt a műsorban, egyebek között a korábbi iráni elnök Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tett látogatásáról, Magyar Péter pártjának hatásairól, a 16. kerületi helyzetről, valamint a gyermekvédelmi törvény módosításáról. Vajda Zoltán elmondta, a kormánypárt teljesen megzavarodott, azt pedig nem szabad hagyni, hogy egymondatos propaganda-kampányt zúdítson az ellenzékre a Fidesz.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadást Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök, akit többek között holokauszttagadó kijelentései és nézetei miatt széles körben elítélnek. Keddi látogatása Magyarországon azért különösen meghökkentő, hiszen két nappal korábban, vasárnap tartották hazánkban az Élet menetét, amelyen a Holokauszt áldozatairól emlékeztek meg. Vajda Zoltán szerint nem lehet pusztán véletlen a látogatás, egy nyíltan antiszemita, Izrael elpusztítását javasló volt elnököt egyszerűen nem lehet egyetemi előadás megtartására felkérni. Az ügy nemzetközi felháborodást keltett, a szocialista képviselő szerint eddig sem volt könnyű magyarnak lenni külföldön, a kormány miatt mentegetőzni és magyarázkodni kellett eddig is, ezt követően pedig még kényelmetlenebb lesz minden magyarnak.

Vajda Zoltán szerint ebben az esetben a magyar kormány sem jár jól a korábbi iráni elnök látogatásával, hiszen mindeddig félreérthetetlenül kiállt Izrael mellett a jelenleg is zajló gázai háborúban.

A Magyar Pétert övező jelenséggel kapcsolatban az MSZP országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, egyelőre nem tudni, pontosan mit képvisel, szándékosan nem is akarja elárulni ezt. Annak azonban örülni kell, hogy egy új választói réteg aktívan politizál, egy olyan társadalmi csoport, amely eddig nem ment el szavazni. „Ami a Fidesznek rossz, az nekem jó” – foglalta össze a helyzetet Vajda Zoltán. Hozzátette, nem csak országgyűlési képviselő, hanem a 16. kerületi polgármesterjelölt, Csizmazia Ferenc kampányfőnöke is jelenleg. Ezzel kapcsolatban azt mondta, négy ember lesz a szavazólapon a kerületben, három fideszes és Csizmazia Ferenc. „A változás onnan indul, hogyha mindenki egy fideszest legyőz. Én már egy fideszest legyőztem az országgyűlési választásokon, most jön a következő és így lesz  változás országosan is” – mondta el a 16. kerület országgyűlési képviselője.

Vajda Zoltán szerint érdemes tisztázni a fővárosiak számára is, technikailag miképp fognak lezajlani a június 9-i választások. Öt szavazólapot fog kapni mindenki, egy európai parlamentit, egy főpolgármesterit, egy budapesti listásat, egy kerületi polgármesterit, valamint egy önkormányzati képviselőit. A budapesti választók tehát bármely párttal szimpatizálnak, le tudják adni voksukat valamelyik listán.

A szocialista politikus a felmérésekre tekintettel megállapította, a Fidesz a fővárosban csekély támogatottságnak örvendhet, ez a jövőre nézve, az ellenzéki pártok szempontjából biztató. A kormányzati propagandagépezetnek ugyan korlátlan a költségvetése, most mégsem találnak fogást az ellenzéken, hibákat pedig bőségesen vétenek. Így a pedofil-botrány, a gyermekvédelmi törvény visszásságai, valamint a korábbi iráni elnök hazánkban tett látogatása azt mutatja, hibát hibára halmoz a Fidesz. A kormánypárt zavarban van, Magyarország érdeke az, hogy ez ne is változzon, így jöhet el a kormányváltás két év múlva, 2026-ban, mondta el Vajda Zoltán.

Dunai Mónika fideszes képviselő a gyermekvédelmi törvényhez olyan módosítást nyújtott be, melynek értelmében nem kell majd jelenteniük a papoknak, ha gyónás során pedofil bűncselekmény jut tudomásukra. A szerdai nap folyamán a Fidesz frakció kijelentette, nem támogatják képviselőjük javaslatát. Vajda Zoltán szerint alapvető kérdések vetődnek fel az állam és egyház szétválasztásával kapcsolatban. Az ilyen típusú hibákból pedig látszik, mennyire kapkod a kormány, a februárban kirobbant kegyelmi botrány óta kicsúszott a kezükből az irányítás. Az erre válaszként született gyermekvédelmi törvénymódosítás zárószavazása lesz jövő hétfőn az Országgyűlésben, az ahhoz benyújtott javaslatok pedig látható módon hemzsegnek hibáktól. Vajda Zoltán elmondta, meg fogja szavazni a gyermekvédelmi törvény módosítását, végigolvasta azt, és ugyan számos, nehezen elfogadható részt tartalmaz, ilyen az egész módosítás indoka is, a kegyelmi ügy, azonban a kormányzati propaganda azonnal gyermekvédelem-ellenesnek állítaná be az ellenzéket, ha nemmel szavaznának. A gyermekek védelmét azonban mindenki támogatja, ebbe a csapdába nem szabad belesétálni, a kampánynak nem egymondatos propaganda üzenetekből kellene állnia, hanem valós tartalommal kell azt megtölteni, zárta gondolatait Vajda Zoltán.

Kapcsolódó párttagok