mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. április 06. 16:12

A kormány hozza nyilvánosságra a brüsszeli megállapodások tartalmát!

A kormány hozza nyilvánosságra a brüsszeli megállapodások tartalmát!
Reagálás Orbán Viktor sajtótájékoztatójára.

Orbán Viktor továbbra is tudatosan megvezeti a nyilvánosságot az Európai Unióval való kormányzati egyeztetések és viták eredményeivel kapcsolatban. Ezzel pedig – a kormányfő szóhasználatával élve – tudatosan megsérti és lenézi a magyar választókat.

A Fidesz miniszterelnöke azt állította a mai sajtótájékoztatóján, hogy kizárólag politikai (ráadásul baloldali) nyomásgyakorlás áll az uniós források brüsszeli befagyasztása és a Magyarországnak járó támogatások visszatartása mögött. Orbán Viktor tudatosan hazudik, hiszen direkt összemossa a helyreállítási alap pénzeinek csúszó kifizetését és a jogállamisági mechanizmust, valamint olyan eljárás mögött lát politikai szándékot, amelynek létrejöttét maga is támogatta és amelyről már az Európai Bíróság is egyértelműen állást foglalt.

Orbán azt állította, hogy többek között az uniós források kiosztási rendszerének felülvizsgálata, valamint az állami szintű korrupcióval szemben elvárt fellépés kapcsán már megállapodott Brüsszellel, állítása szerint kizárólag a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt nyitott még a vita. Ez is tudatos és a magyar választókat megvezető hazugság. Utóbbi ugyanis külön eljárás tárgya, egyik támogatási keret kifizetését sem érinti. Felszólítom a Fidesz miniszterelnökét, hogy hozza nyilvánosságra az Európai Unió döntéshozóival ezzel kapcsolatban történt hivatalos és nem hivatalos kommunikációját, egyúttal ismertesse, hogy milyen kötelezettségeket, garanciákat vállalt Brüsszel felé a korrupció felszámolása és az uniós pénzek védelme érdekében – már ha igaz a kormányfő kijelentése és ebben megegyezésre jutottak már az Unióval.

Az Európai Unió forrásai és támogatásai járnak Magyarországnak. Azok késői hozzáférhetősége súlyos károkat okoz hazánknak. A helyreállítási alap esetében több, mint hatezer-milliárd, míg a többéves uniós költségvetésből nekünk járó támogatások esetében több, mint tizenegyezer-milliárd forint forog kockán. Jogos elvárás tehát a kormány felé, hogy mindent megtegyen a megfelelő garanciák megteremtése érdekében és a nyilvánosság tisztességes tájékoztatása kapcsán.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Budapest/Brüsszel – 2022.04.06.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21