Gazdaság, Külföld | közlemény uniós pályázatok
2014. január 16. 09:45

A kormány ismét az uniós pályázatok sikerét veszélyezteti

Önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek sokasága lesz kiszolgáltatva az állami bürokráciának és a politikai szempontoknak, ha megvalósul Orbán Viktor kormánydöntése az összes uniós pályázat megírásának államosításáról. Herczog Edit az Európai Bizottságtól kért állásfoglalást.

Az 1731/2013. (X. 11.) kormányhatározat kinyilvánítja a Fidesz-kormány szándékát, miszerint a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban a magyarországi uniós pályázatok előkészítését, tervezését, szakértői munkáit kötelezően állami keretek között végezzék el. Ez nem csak azért különösen problémás, mert több ezer, az elmúlt tíz év során szakmai tapasztalatot szerzett szakértőt és pályázatíró céget lehetetlenít el.

A döntés nyomán egy olyan állami „vízfej” jön létre, amelynek hatékonyságát, átlátható működését és politikamentességét semmi sem garantálja néhány, hangzatos szándéknyilatkozattal felérő passzuson kívül. Nem ismert olyan háttértanulmány, amely azt mutatná, hogy az adófizetők bármennyit is spórolnának a példátlan központosítással. Nem tudni, mekkora apparátust, eszközrendszert, infrastruktúrát kell költségvetési pénzből kialakítani és üzemeltetni.

A versenyszférában a pályázatíró cégek munkájának színvonalára garanciát jelentett, hogy egy elégedetlen ügyfél bármikor választhatta a konkurens vállalkozást. Az állami monopólium esetében nem látszik hasonló garancia a minőségi és gyors munkavégzésre. Vajon a mindenkori ellenzék által vezetett önkormányzatok pályázataira is jut majd kellő figyelem, a mindenkori kormány által ellenőrzött hivatalban?

Bár az uniós pályázatok elkészítésének mikéntje minden tagállam belügye, a lépés több ponton is felveti a közösségi jog sérelmének aggályát. Ezért Herczog Edit írásos kérdést intézett az Európai Bizottsághoz. Arra kéri a testületet, vizsgálja meg, hogy a kormánydöntés nem sérti-e a vállalkozások szabadságát, nem hozza-e jogellenesen hátrányba a külföldi vállalkozásokat?

A legfontosabb kérdés azonban – amint a képviselő írásos kérdésében is feszegeti – a demokratikus alapértékek garanciáját érinti. A szocialista szakpolitikus tudni szeretné, hogy a Bizottság miképp tudja garantálni, ellenőrizni a pályázók esélyegyenlőségét, a pályázatkészítés társadalmi hatékonyságát és átláthatóságát?

Herczog Edit aggasztónak tartja, hogy az Orbán-kormány nem tanult a hatalomra kerülése után elkövetett hibákból. Az uniós intézményrendszer teljes felforgatásával egyszer már több százmilliárd forintnyi fejlesztési pénzt sodort veszélybe a kabinet. Most újabb, borítékolhatóan problémák sorát okozó lépésre szánta el magát a Fidesz. Mivel Magyarországon jószerivel már egy méter járda sem épül „brüsszeli” pénzek nélkül, a központosítás katasztrofális gazdasági hatásokkal járhat.

Úgy tűnik, a Fidesz nem bánja, ha a magyar emberek, települések, civil szervezetek és vállalkozások pénzektől esnek el, ha teljes ellenőrzésük alá vonhatják ezt a területet is. A lépés rövidlátó, felelőtlen és gátlástalan – még nem késő visszavonni a kormányrendeletet!