eszon.hu | Belföld | Miskolc szegénység
2014. október 06. 18:59

A kormány képtelen kezelni a szegénységet!

Az MSZP elnökhelyettese szerint ámítás a tűzifaár-csökkentés. Több mint 4 millió ember él a létminimum alatt.Hiába titkolják, tény: több mint 4 millió ember él a létminimum alatt. 600 ezer gyerek lakik penészes falú lakásban, 197 ezren azt sem tudják, mi az a zuhany. Ez a kormány képtelen kezelni a szegénységet. Az önkormányzatokban, a baloldali vezetésű önkormányzatokban lehet kompenzálni, valamelyest csökkenteni azokat a károkat, amelyeket az elmúlt négy évben a kormányzati intézkedések okoztak. Éppen ezért mindenkinek el kell mennie október 12-én szavazni, az MSZP jelöltjeire kell szavaznia, mert aki otthon marad, akaratlanul is a Fideszt támogatja.

Minderről Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese beszélt hétfőn Miskolcon, dr. Varga Lászlóval, az MSZP megyei elnökével közösen megtartott tájékoztatóján.

Gőgös elmondta: ámítás, amit most tűzifaár-csökkentés címmel a kormányzat előad. Egyrészt, idén januárban emelték meg az állami erdészetek a tűzifa árát, ezt csökkentik most. Másrészt a legszegényebb rétegnek nemigen van pénze tűzifára, amikor akad valami, néhány tíz kilogrammot, esetleg egy mázsát vásárolnak meg. Azaz a támogatás megint csak nem őket segíti, hanem azokat, akiknek van elég tőkéjük ahhoz, hogy felvásárolják a most árcsökkentett 170 ezer köbméternyi fa jelentős részét, hogy utána drágábban adják apránként a kispénzűeknek. Szerinte a 170 ezer köbméter fából 17 ezer köbméternyit a szociális tűzifa-programba kellene átcsoportosítani.

Dr. Varga László arról beszélt: hazugság az a fideszes kampányszöveg, hogy egy adott település akkor jár jól, ha kormánypárti vezetést választ magának, hiszen akkor esélyesebb, hogy forrásokat kap a fejlesztéseihez. Az országban ugyanis több ellenpélda is van: ellenzéki vezetésű például Szeged, ahol az MSZP-s dr. Botka László a polgármester, a város mégis fejlődik, az ott élők elégedettek a teljesítményével. Ugyanez a helyzet megyénk két nagyvárosában, Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán is, ott is szocialista vezetéssel, Bráz György, illetve Szitka Péter polgármestersége mellett fejlődik a város. Kazincbarcikán éppen a napokban jelentettek be egy új citromsavgyár építését.

Hangsúlyozta: az ellenzéki vezetésű önkormányzatok azért tudnak sikeresek lenni, mert nem engedelmes gombnyomogatók, nem a kormányzat kegyére várnak, hanem hangosan fellépnek akár a kormányzattal szemben is a településen élők érdekében.

Az MSZP megyei önkormányzati listáját Káli Sándor vezeti, aki 8 éven keresztül polgármesterként építette Miskolcot.