mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 09. 13:26

A kormány képtelen megoldást nyújtani a legégetőbb problémákra

A kormány képtelen megoldást nyújtani a legégetőbb problémákra
A magyar diplomáciai helyzetről és az egyre feltűnőbb nemzetközi elszigetelődésről, a szélsőségesebbé váló időjárásról, ennek következményeiről, a hazai inflációs helyzetről, és az egyre romló egészségügyi rendszerről is kifejtette véleményét Varga László, az MSZP elnökhelyettese a kedd esti A nap híre című műsorban. A szocialista politikus szerint a kormánynak számos olyan problémával kell szembenéznie, amilyenekre ez idáig nem volt példa.

Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, ezzel kapcsolatban Varga László elmondta, ahogy lezajlott az ügy, az a fideszesek „kottájának” megfelelően történhetett, azonban egyáltalán nem előnyös, hogy eddig húzódott a kérdés. Sándor Fegyir egy kárpátaljai magyar egyetemi tanár, aki egy „híd” lehet Magyarország és Ukrajna között ebben a rendkívül kiélezett és nehéz helyzetben. Konkrétan még nincs megerősítve a kinevezés, azonban örömteli lenne, ha lezárulna az ügy. A magyar elszigetelődés pedig jó lenne, ha megszűnne végre, ez mindenki érdeke. A külpolitika más területén, de uniós szinten is elszigetelődés jellemzi a magyar kormány diplomáciáját.

A viszontagságos időjárás következtében több települést is árvíz öntött el, Varga László szerint ez ellen jóval korábban is lehetett és kellett volna tenni. A kormányzat 13 év alatt nem sokat tett az ilyen helyzetekre való felkészülésért, a szocialista elnökhelyettes szerint uniós forrásokat is lehetett volna hasonló célokra fordítani. Érdemes azt is megfigyelni, hogy az időjárás egyre szélsőségesebb, tavaly hatalmas aszály pusztított, idén pedig árvizek. Ez a tendencia pedig tovább fog folytatódni a következő években is, erre pedig fel kellene készíteni az országot. Annak ellenére, hogy a kormány hosszú évek óta beszél a Magyarország területén átfolyó hatalmas vízmennyiség megfogásáról, hatékony felhasználásáról, mégsem történt érdemi előrelépés.

Az MSZP elnökhelyettese szerint fontos lenne a következő időszakban felkészíteni Magyarország gazdaságát és infrastruktúráját arra, hogy nagyon rövid idő alatt nagyon nagy mennyiségű csapadék zúdulhat le, mellyel kezdeni kell valamit, nem szabad hagyni, hogy komoly károkat okozzon, hanem fel kell tudni használni. A kormánypárti politikusok pedig feltehetően azért nem foglalkoznak annyit ezzel az üggyel, mert nem érzik úgy, hogy ez egy olyan téma lenne, mely erősen megmozgatja a választópolgárokat, valamint nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, mert eddig viszonylag ritkán volt árvíz hazánkban.

Varga László szerint egy „sokszínű és együttműködő” ellenzék képes harcba szállni a Fidesszel szemben. 2019-ben ez sok helyen sikerre vezette az ellenzéket. Az, hogy az MSZP az eddigi tendenciákhoz hasonlóan tovább erősödjön az egész ellenzék szempontjából is kiemelten fontos, hiszen olyan választópolgárokat szólít meg a párt, melyet más nem. 

Fontos továbbá az is, hogy jelenleg nagyon „drasztikus, masszív reálbér-csökkenés” tapasztalható, továbbá már több mint egy éve Európa-csúcs a hazai áremelkedések mértéke. A szocialista politikus szerint egyértelműen orbáni inflációról kell beszélni, a fennálló helyzetet pedig nagyon nehezen fogja tudni a kormány jobb színben feltüntetni a jövő évi választásokig.

A családoknak kezd elfogyni a pénze, az emberek felélik a tartalékaikat, ezen rettentő nehéz helyzetbe került családok számára kezdeményezte az MSZP azt, hogy a strandbelépők ára legyen maximálva, de a hosszútávú cél a fizetős strandok ingyenessé tétele. Ez a fajta anyagi probléma a mindennapokra is kivetül és hatással van.

A kormány önkormányzatok elleni hadjáratával kapcsolatban Varga László elmondta, ez a folyamat a 2019-es választások után kezdődött meg. Az önkormányzatok forrásrendszerének átstruktúrálásával pedig az a célja a kormánynak, hogy azt mutassa, hogy az ellenzéki vezetésű települések nem tudnak működni, ezzel szemben az ellenzéknek pontosan az a célja, hogy ennek az ellenkezőjét biztosítsa.

A háziorvosi praxisok kiüresedével kapcsolatban az MSZP elnökhelyettese emlékeztetett, hónapok óta próbálják Borsod megyében felhívni az egyre nagyobb gondokat okozó problémára a figyelmet. Rengeteg új háziorvosra volna szükség, azonban ez a folyamat, az új orvosok munkába állása, 15-20 év alatt mehetne végbe, ehhez szükség van azonban ösztönzésre is, például bérezés vagy munkakörnyezet tekintetében, ez pedig nincs meg. A jelenlegi még nem a legrosszabb helyzet Varga László szerint, lesz még ennél rosszabb is.

Kapcsolódó párttagok