A kormány költségvetése elfogadhatatlan

A kormány jövő évi költségvetése adóbevételi és morális szempontból is elfogadhatatlan, ezért az MSZP azt várja a kormánytól, hogy a költségvetést és a hozzá tartozó adótörvényt is vonja vissza és dolgozza át!

Bevételi oldalról a költségvetés olyan brutális adóemelésekre, köztük az internetadóra épül, amelyek az MSZP számára elfogadhatatlanok. Az internetadó korlátozza az információ- és sajtószabadságot, korlátozza az emberek álláskeresési és tanulási lehetőségeit, tovább mélyíti a szegények és a gazdagok között társadalmi szakadékot és tovább mélyíti a külföldön dolgozó fiatalok és itthon maradt szüleik, nagyszüleik közötti kommunikációs szakadékot.  

A költségvetés morális szempontból is elfogadhatatlan. Amíg a kormány nem hajlandó tisztázni, hogy az adóhatóság első számú vezetője érintett-e az elmúlt 25 év legnagyobb diplomáciai botrányát kísérő korrupciós ügyben, addig nem várhat tisztességes adófizetést a polgároktól. Az adófizetési morál megingása ma az ország jövő évi költségvetésének legsúlyosabb kockázata.

Az MSZP azt várja a kormánytól, hogy a költségvetést és a hozzá tartozó adótörvényt is vonja vissza és dolgozza át, majd nyújtsa be új változatban, adóemelések és internetadó nélkül. A legsúlyosabb költségvetési kockázat csökkentése érdekében pedig haladéktalanul tisztázza, kik a korrupciós botrány érintettjei! Mert amit ma művelnek, az bűnpártolás.

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke