mszp.hu | Belföld
2023. május 22. 14:32

A kormány ellenfélként tekint a kritikus gondolkodásra képes állampolgárokra

A kormány ellenfélként tekint a kritikus gondolkodásra képes állampolgárokra
Csak az Orbán-kormány képes olyan elhibázott gazdaságpolitikára, mint, ami az elmúlt években zajlott le Magyarországon. Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a hétfői parlamenti ülésen napirend előtti felszólalásában elmondta, a kormánynak a valódi problémákkal kellene foglalkoznia.

Dr. Tóth Bertalan szerint érdemes megemlékezni a kormányzat teljesítményéről, hiszen az Orbán-kormány alatt lett 25%-os a pénzromlás, 40-50%-os az élelmiszer drágulás, 14,1 %-os a reálbércsökkenés, és a fideszes kormányzat alatt értéktelenedtek el brutálisan a nyugdíjak. Ezért orbáni inflációról kell beszélni, melyet nap mint nap tapasztalhat mindenki. „Fideszes képviselőtársaim, most lehet tapsolni. Ez az Önök teljesítménye! Egyedülálló teljesítmény, erre lehetnek büszkék!” – mondta el az MSZP frakcióvezetője. Hozzátette, Törökországon kívül csak Magyarország nem volt képes 10 hónap alatt sem eljutni odáig, hogy ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást. 

A kormány az elmúlt egy évben sem a legfontosabb problémákkal foglalkozott, hiszen például az uniós források megszerzésének ügyében nem sikerült előrelépni, de lett aranybulla-emléknap, lombkorona nélküli lombkorona-sétány, és az agresszor Putyin kívánalmainak megfelelő visszafogott hangvételben történt megemlékezés is a szomszédunkban dúló háború egyéves évfordulójáról. Mindeközben Navracsics Tibor újra és újra jelenti be az uniós támogatások megérkezésének újabb időpontját. „Végül is ráérünk, hiszen a gazdaság még csak 9 hónapja van recesszióban, a Mészáros-érdekeltségek még nyilván bírják tartalékkal” – jegyezte meg az MSZP frakcióvezetője.

Továbbá kiemelte, az államtitkárok, hivatali vezetők és állami cégvezetők fizetését, valamint a rendvédelmi szerveknél dolgozók juttatásait is jelentősen megemelte a kormány Orbán Viktor miniszterelnök 135%-os fizetésemelése mellett. A kormányzat ezekre költi az adóforintokat, miközben egyre kevesebb a tanár, egyre nagyobb a válság az egészségügyben és a szociális ágazatban is.

A kormányzat mentalitását az oktatással kapcsolatban jól mutatja, hogy nincs önálló Oktatási Minisztérium, hanem a Belügyminisztérium részét képezi az oktatásügy is. Ugyanazon minisztérium alá tartozik a rendőrség és az oktatás is. „Ma az a helyzet, hogy a minőségi oktatásért, a tanulás szabadságáért kiálló fiatal hangját a hatalom könnygázzal, gumibottal, sokkolóval és megfélemlítéssel próbálja meg elnyomni” – emelte ki dr. Tóth Bertalan.

A kormány jelenleg azt valósítja meg, amely ellen három évtizeddel ezelőtt még ők maguk is tüntettek. A kritikus, önálló gondolkodásra képes állampolgárra ellenfélként tekintenek, hiszen a céljuk egy olyan generáció formázása, amely az államnak kiszolgáltatott, engedelmes alattvalók tömege, akik majd mehetnek alacsony bérért kínai akkumulátorgyárakba dolgozni. Ez pedig azt eredményezi, hogy aki teheti külföldre menekül, vagy állami iskolából magánba próbál jutni. Az iskola pedig ahelyett, hogy felszámolná az otthonról hozott hátrányokat, csak felerősíti azokat. „A szemünk láttára, nap nap után vesztegetik el ennek az országnak a jövőjét” – foglalta össze dr. Tóth Bertalan, majd hozzátette: a pedagógusok életpályamodelljét nem az ellenzéki pártokkal kéne egyeztetnie a kormánynak, hanem a pedagógusok szakszervezeteivel.

Kapcsolódó párttagok