mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 10. 14:35

A kormány látszatintézkedések és pótcselekvés helyett nyújtson azonnali segítséget a mezőgazdaságnak!

A kormány látszatintézkedések és pótcselekvés helyett nyújtson azonnali segítséget a mezőgazdaságnak!
A kormány látszatintézkedések és pótcselekvés helyett nyújtson azonnali segítséget a mezőgazdaságnak: töltse fel a kárenyhítési alapot, hirdessen kamattámogatott hitelt állami garanciával, és készítsen programot a helyben való vízmegtartáshoz szükséges beruházások megvalósítása érdekében - szólította fel Harangozó Gábor, az MSZP szakpolitikusa a kormányt szerdai, online sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta, a termést sok helyen akár teljesen megsemmisítő aszály jelentős számú alföldi gazdálkodót juttatott a csőd szélére és aki túl is éli, nem tudja elindítani a következő mezőgazdasági évet. Ha nem jutnak elég bevételhez a gazdák, nem tudják azt visszaforgatni a földbe, így a következő évben kevesebb és rosszabb minőségű lesz a termés - mondta, hozzátéve, a kormány aszálykárok enyhítésére bejelentett cselekvési terve erre semmilyen megoldást nem ad.

Közölte: az MSZP felszólítja a kormányt, hogy látszatintézkedések és pótcselekvés helyett azonnal nyújtson érdemi segítséget a bajba jutott termelőknek. Követelik, hogy a kormány haladéktalanul töltse fel a kárenyhítési alapot legalább 200 milliárd forintra és hirdessenek meg kamattámogatott hitelt állami garanciával.

A klímaváltozás következtében egyre többször kerülünk szembe aszályhelyzettel - mondta, hozzátéve: ezért arra is felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul készítsen programot, ami biztosítja a helyben való vízmegtartáshoz szükséges beruházásokat. Jelezte: a korábban bejelentett öntözésfejlesztési programok nem valósultak meg.

Harangozó Gábor szerint vissza kell vonni a rendeletet, ami engedélyezi az öreg erdők tarvágását.

A politikus szerint rendkívüli mértékben nőttek az élelmiszerárak is, ezért követelik, hogy az állam csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját nulla százalékra.

Kapcsolódó párttagok