mszp.hu | Belföld
2024. május 15. 14:37

A kormány leépítette a munkaügyi kapcsolatokat - reagálás Czomba Sándor bejelentésére

A kormány leépítette a munkaügyi kapcsolatokat - reagálás Czomba Sándor bejelentésére
A kormány új intézkedéscsomagot jelentett be a foglalkoztatás növelésére. Az MSZP-nek komplex, szakmai alapokon nyugvó javaslatai voltak és vannak a munkavilágát érintő kérdésekben. Javaslataink benyújtását minden esetben megelőzik a munkavállalói és a munkaadói oldal szereplőivel történő konzultációk, azonban a kormány sajnos nem tartja fontosnak a társadalmi párbeszédet.

A jelenlegi hatalom 2010 óta tudatosan leépítette a munkaügyi kapcsolatokat, az érdekegyeztetés rendszerét. Ezért fordul elő rendszeresen, hogy a munka világában életidegen és működésképtelen javaslatokkal, intézkedésekkel állnak elő. A kormány most bejelentett intézkedései között első látásra vannak támogatható elemek, reméljük, hogy ezek nem megint a kommunikációs látványkonyha részei, hanem valóban komolyan is gondolják a javaslatokat, és kellő forrást is hozzárendelnek a megvalósításhoz.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében az áprilisi gyorsjelentés szerint hazánkban 230 ezer ember munkanélküli. A 230 ezer főből 11 ezer pályakezdő munkanélküli, 40 százalékuknak pedig csak általános iskolai végzettsége van.Aki járatos a magyar munka világában, az tudja, hogy ennek a munkaerő-tartaléknak jelentős része jelen pillanatban sem fizikálisan, sem mentálisan nem alkalmas arra, hogy máról holnapra munkába állítsák őket.

A munkaerő-tartalék nagy eséllyel munkába állítható lenne, ha a kormány a most meghozott intézkedések mellett holnaptól megháromszorozná azoknak a szociális segítő munkásoknak a számát, akik segítenek ezeket az embereket munkába állítani úgy, hogy napi szinten mentorálják őket.

Az MSZP szerint a kormány intézkedéscsomagja akkor érne valóban célt, ha gyökeresen átalakítanánk a felnőttképzést, a szakképzést, és felzárkóztatási programot indítanának az alacsonyabb képzettségűek számára.

Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok