MTI/mszp.hu
2012. május 30. 16:13

A kormány lemondott a Kelet-Magyarországon élőkről

A kormány lemondott a Kelet-Magyarországon élőkről, az MSZP ezért készíti el Kelet-Magyarország Programját, a párbeszéd a nemzetért elnevezésű program keretében, ennek vitája megkezdődött - mondta Mesterházy Attila szerdán Kazincbarcikán, sajtótájékoztatón.

Az MSZP elnöke, a szocialisták országgyűlési frakciójának vezetője a párt kihelyezett elnökségi ülését követően úgy fogalmazott a kelet-magyarországi térségről: itt a szociális válság nem fenyegetés, hanem sajnos a mindennapi élet része. Családok százainak, ezreinek komoly gondot jelent a megélhetés, igen magas a munkanélküliség, sokaknak jószerivel esélyük sincs elhelyezkedésre.

A program a munkahelyteremtésre, a felzárkóztatásra, az oktatásra, az egészségügyre, a szociálpolitikára, a rendészetre, a közbiztonságra fókuszál, az MSZP célja az, hogy az itt élőket a tisztes megélhetést biztosító munka, a társadalmi béke világába visszavezesse - mondta Mesterházy Attila, aki utalt arra, hogy a párbeszéd a nemzetért elnevezésű program nem választási, hanem a választási programot megalapozó dokumentum.

Ma már az emberek többsége pontosan látja és tudja, hogy miben téved, mit ront el az Orbán-kormány, éppen azért arra kíváncsiak, hogy az MSZP hogyan csinálná másképp, jobban, ha erre lehetőséget kap 2014-ben - tette hozzá.

A tervek szerint a jövő év márciusára végleges formát öntő Kelet-Magyarországról szóló program a helyiek, az itt élők, a helyi szakemberek bevonásával készül, "nem Budapesten kell az megírni" - mondta a politikus, megjegyezve: ezzel az MSZP azt szeretné üzenni, hogy a párbeszédben, az együttműködésben hisz, és mindenki véleményére figyel.

A kormányt bírálva azt mondta: arrogáns, cinikus, kioktató, az eltérő véleményeket lesöprő politikát folytat, "ennek a programnak készítése is egyfajta üzenet, miként tartalma is".

Az MSZP programja nem egyik évről a másikra valósulna meg, de négy év alatt számottevő javulást érzékelhetnének az itt élők - hangsúlyozta az MSZP elnöke, aki szerint a gazdaság dinamizálásával, a hibás adópolitika kijavításával, a gondok komplex módon kezelésével mindez elérhető.

A program koordinátora Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: "az Orbán-kormány mint kutya a vizet, úgy rázza le magáról a Kelet-Magyarországon élők problémáját", ezt felelősséggel egyetlen párt sem kerülheti meg. Az MSZP szerint a térséggel, az itt élők helyzetével azért is foglalkozni kell, mert az elmúlt két év politikája azt mutatja, hogy sorsuk még inkább kilátástalanabbá válik - tette hozzá.