mszp.hu | Gazdaság
2024. január 08. 14:35

A kormány lépései miatt az EU partvonalára sodródott Magyarország

A kormány lépései miatt az EU partvonalára sodródott Magyarország
A kormány politikájának tudatos része az önkormányzatok ellehetetlenítése, minden megmaradt autonóm testületet igyekszik bekebelezni a kormány. Vajda Zoltán, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő a péntek esti Aktuál című műsorban fejtette ki a véleményét a kormány költekezéséről, uniós terveiről és az orosz-ukrán háború magyarországi következményiről is.

A költségvetést drámai módon „verte szét” a kormány Vajda Zoltán szerint, aki elmondta, szinte sosem látott módon omlott össze a büdzsé. A MÁV-ot érintő elmaradó és tolódó felújításokkal kapcsolatban pedig érdemes összevetni az állam által több ezermilliárd forintért vásárolni kívánt repteret, valamint a Bosnyák téri gigaberuházást. A vasúti munkálatokkal kapcsolatos közbeszerzés pedig azért is késhet, mert a kormányközeli oligarcháknak még nem sikerült eldönteni, kihez kerüljön a beruházás, vélekedett az MSZP országgyűlési képviselője.

A jövőben hatalmas megszorításokkal kell számolnia az önkormányzatoknak, emellett pedig nagyobb összegű adót kell befizetnie a városvezetéseknek. Vajda Zoltán szerint az önkormányzatok nehéz helyzetbe hozása nem a Fidesz kormányzásának egy mellékterméke, hanem egy tudatos része. Azokat a területeket, melyek még autonómok, szándékosan lehetetleníti el a kormány. A költségvetési oldalról tekintve a kormány értelmetlen dolgokra költi el az emberek által befizetett adóforintokat, ezért valóban szükségük van a nagyobb befizetésekre. A kormányzat költségvetési tervei ugyanis teljesen felborultak, minden mutató jelentősen rosszabban alakult, mint ahogy azt előre tervezték. Vajda Zoltán kiemelte, a 2008-as gazdasági világválság idején 4 százalék körüli költségvetési hiány keletkezett a szocialista kormányzás alatt, akkor Szijjártó Péter és Kósa Lajos ezt államcsőd-közeli állapotnak nevezte. Ehhez képest sokatmondó, hogy a gazdasági hiány tavaly 5,9 százalékra rúgott, emlékeztetett a szocialista politikus.

A műsor folyamán szó volt arról is, a kormány ki akarja-e vezetni hazánkat az Európai Unióból. Vajda Zoltán szerint erre nem a válasz, a kormány érdeke, hogy uniós országként kiszolgálja keleti partnereit, mint Kína és Oroszország. A Költségvetési Bizottság elnöke kiemelte, már az is rémisztő, hogy felmerül a kérdés Magyaroroszág uniós kilépéséről, az pedig végképp, hogy az emberek jelentős része gondolja, hogy a kormány célja kivezetni Magyarországot az EU-ból. A fiatalabb korosztályról azonban biztosan elmondható, nem akarják elhagyni a szövetséget, ezt mutatja az is, hogy a huszonévesek tömege vándorol ki Nyugat-Európába, Londonba, Berlinbe, hiszen ott élhetők a körülmények. Jogilag – de jure – jelenleg elképzelhetetlen hazánk „huxitja”, gyakorlatilag – de facto – azonban már most is a partvonalra került hazánk. Ezt támasztja alá, hogy az uniós források hosszú időn keresztül nem érkeztek meg, a döntéshozatali folyamatokból pedig kihagyják a magyarokat, erre a legjobb példa, amikor Orbán Viktor kivonult a teremből a döntéshozatal idejére.

Az uniót érintő ügyeket folytatva az EU Ukrajnának nyújtott támogatásáról is szó esett, mint kiderült, ezt akkor is keresztülviheti az EU, ha Magyarország nem járul hozzá. A kormányzati kommunikáció ez idáig arról szólt, hazánk külön, önálló módon támogatja Ukrajnát, azonban ezzel egyértelműen a magyar embereket károsítja meg a kormány. Ennek az oka, hogy a forrásokat jóval nehezebb önállóan előteremteni, mintha ezt az unió egységesen tenné.

Az orosz-ukrán háború kimenetelével kapcsolatban az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett, előbb-utóbb biztosan véget érnek a harcok, Magyarországot tekintve ez pedig hatalmas beruházási lehetőségeket rejt. Vajda Zoltán szerint emiatt is érthetetlen, a magyar miniszterelnök miért akadályozza az ukránok érdekeiben álló lépéseket.

Kapcsolódó párttagok