MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. október 21. 17:48

A kormány lerombolta a jól működő tankönyvpiacot - Országgyűlés

Tankönyvpiac államosítása, bükki földpályázat, árvízvédelem, szemétszállítás, ügyészségi kudarc, iskolaigazgatók kinevezése, minimálbéresek, nyugdíjasok, hajléktalanok. Ülésezett a parlament.

A kormány lerombolta a jól működő tankönyvpiacot

Hiller István arra hívta fel a figyelmet, hogy másfél hónappal a tanév kezdete után még egy sereg iskolában rengeteg diáknak nincs tankönyve. Ez nem egy hiba, nem egy kis részletkérdés, leromboltak egy jól működő piacot, se jobbat, se újat nem tudtak helyette teremteni - jelentette ki az ellenzéki képviselő, aki szerint ennek kárát a diákok, a szülők és a pedagógusok látják.

Azt mondta, olyan iskolákról is hallott, ahol 500-ból 170 gyereknek nincs tankönyve, ezért fénymásolnak, annak költségét pedig felszámolják a Klebersberg Intézményfenntartó Központnak.

Érvénytelenítik-e a bükki földpályázatokat?

Harangozó Gábor az állami földpályázatok körüli visszaélések között a Bükki Nemzeti Park által kezelt állami földek hasznosításának ügyét említette. Emlékeztetett rá, hogy a feljelentésük nyomán indult ügyészségi vizsgálat megállapította, hogy a borsodi mezőségi földekre kiírt pályázatok esetében a pályázatok visszavonásáért lobbizó Tállai András belügyi államtitkár és Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés fideszes elnöke érdekeltségei a második körben sikeresen pályáztak. A szocialista politikus szerint a földpályázati rendszer egy "pofátlan disznóság", amely megbukott. Azt kérdezte a kormánytól, hogy érvénytelenítik-e a pályázatokat és írnak-e ki újat helyettük?

Változott az árvízvédelmi épületek besorolása?  

Pál Tibor a budapesti beruházásról, a Bálna elnevezésű épületről szólva azt mondta: egyes szakmai vélemények szerint az része a budapesti árvízvédelmi rendszernek, ezért szükséges bizonyos munkákat közbeszereztetés nélkül elvégeztetni, 1,3 millió forintért.

A képviselő aggályosnak tartotta a sietséget, mivel a júniusi rekord árvíznél sem jelentett gondot, hogy addig nem készült el az épület.

Ki szállítja el a szemetet a Heves megyei településekről?

Sós Tamás aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy 22 Heves megyei településen mondta fel januártól a szemétszállítást egy önkormányzati vállalkozás, miután a képviselő által elhibázottnak nevezett rezsicsökkentés által kevesebb díjat szedhet be a munkáért, mint annak költsége.

Még nem késő megakadályozni a katasztrófát - mondta -, a helyzet bizonyíték arra, hogy a populista intézkedés - kiegészítve az útdíjjal - rossz úton halad.

Harangozó Tamás: Két ügy - két kérdés

Harangozó Tamás először a Hunvald- és Weinek-ügy kapcsán intézett azonnali kérdést a legfőbb ügyészhez. Felidézve az előző heti felmentő ítéletet és az indoklást azt mondta: hány bírósági ítéletnek kell kimondania a központi nyomozó főügyészség "csapnivaló és a gyanú szerint politikailag motivált munkáját", hogy annak valamilyen következménye legyen a legfőbb ügyészségen.

Másodikként Meggyes Tamás-ügyét hozta fel, s a volt esztergomi polgármestert idézte, aki azt mondta: ha ügy lesz, az annak tudható be, hogy a politikai megrendelések nem ismeretlenek az igazságszolgáltatásban. Itt milyen politikai befolyás érte őket, ha érte egyáltalán? - kérdezte.

Pál Béla: Indokolás nélkül elutasítva?

Pál Béla azt mondta, hogy a Fidesz kormányzásának egyik vesztese az oktatás, ahol az átgondolatlan intézkedések zavaros helyzetet és bizonytalanságot eredményeztek. A politikus azt akarta tudni, hogy miért nem nevezték ki újra a Veszprém megyei városlődi iskola korábbi igazgatóját, aki általános támogatottságot élvezett és egyetlenként pályázott erre a posztra.

Göndör István: Ki a nyertese a minimálbéremelésnek?

Göndör István azt mondta, miközben a kormányzat arról beszél, hogy 33 százalékkal, 98 ezer forintra emelte minimálbért, arról hallgat, hogy eközben a nettó csak alig négyezer forinttal, 6,5 százalékkal emelkedett - hangsúlyozta. "Hol a pénz" - kérdezte a képviselő.

Gúr Nándor: Miért nem szereti a nyugdíjasokat a kormányzat?

Nyakó István: Hova menjenek most a hajléktalanok?