mszp.hu | Belföld
2023. november 20. 15:08

A kormány lezüllesztené a magyar dolgozók munkabiztonságát

A kormány lezüllesztené a magyar dolgozók munkabiztonságát
A kormány napokban nyújtott be törvényjavaslatot, melynek célja a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat eltörlése. A parlament hétfői ülésnapján Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke napirend előtti felszólalásában élesen bírálta a kormány tervét, hiszen az a magyar dolgozók munkabiztonságát és munkaegészségügyi színvonalát züllesztené le a Távol-Keleti vendégmunkások által megszokott szintre.

„Beszéljünk a magyar érdekekről, hallgassák meg ezt egy patrióta baloldalitól” – kezdte napirend előtti felszólalását az MSZP országgyűlési képviselője. Szerinte, amikor a magyar emberek sorsa és élete forog kockán, akkor nehéz nyugodtnak maradni. Hozzátette, a Fidesz-kormány az elmúlt 13 évben megtanította a magyar embereket számos dologra. Például arra, hogy annak kell örülni, ha csak késik a vonat, de jön és hogy mindig a Kormányinfók előtt kell tankolni vagy pénzt váltani, de ilyenek a péntek esték is, amikor váratlan törvénymódosításokat nyújt be a miniszterelnök-helyettes.

Ilyen törvénymódosítás volt az is, mely a napokban derült ki. Eszerint a „vállalkozások sikerességének érdekében” megszüntetik a kötelező orvosi vizsgálatot. Ez azonban „gazemberség” Komjáthi Imre szerint, hiszen innentől kezdve minden megelőzhető egészségkárosodás a kormány lelkén fog száradni. Ez azt jelentheti, hogy a sorsra bízza a kormány, hogy komoly felelősséggel járó feladatokat olyanok végezzenek el, akiknek ezt egészségügyi állapotuk egyébként nem teszi lehetővé. A kormány szerint tehát manapság túl sokat vizsgálják a betegeket, ezért csökkenteni szeretnék ennek a számát.

Az MSZP társelnöke szerint a kormány részéről a törvényjavaslat továbbá egy beismerő vallomás is, méghozzá azzal kapcsolatban, hogy nem fejleszteni, hanem leépíteni akarják az egészségügyet. Nem több orvosra, több vizsgálatra, nagyobb általános egészségügyi állapotra készülnek, hanem lépésről lépésre építik le az állam felelősségeit, az ellátási rendszert. Ezzel pedig csak a külföldi nagyvállalatok érdekeit szolgálják ki. „Önök lábon, kilóra adják el a magyarokat az akkugyáraknak, úgy táncolnak, ahogy az ázsiai nagytőke fütyül” – emelte ki a szocialista országgyűlési képviselő. Az iváncsai akkumulátorgyárban jelenleg is 1500 ember dolgozik a gépek telepítésén 8-12 órás műszakokban, a kormány pedig már 18 munkásbuszt megszüntetett, így történhetett meg, hogy egyes dolgozóknak már a munkanap előtti este el kell indulnia a gyárba, hogy odaérjen reggel.

A kormány javaslata továbbá ismét a vendégmunkásokra van szabva. Az a tervük ugyanis, hogy az alacsony fizetésekhez és rossz munkakörülményekhez szokott Távol-Keleti dolgozók otthoni munkakörülményeihez közelítik a magyar szabályozást is. Ehhez pedig szükséges a magyar dolgozókat is megfosztani korábbi jogaiktól és a védelmüket garantáló szabályozásoktól.

Komjáthi Imre összegzésképp elmondta, tőle sosem fog senki olyat hallani, hogy ne épüljenek gyárak, vagy, hogy bárkit bőrszíne vagy származása okán tartana távol Magyaroroszágtól. A gyárak ugyanis fel fognak épülni, magyar munkások híján pedig szükség van a vendégmunkásokra, azonban ezt nem embertelen módon kellene véghez vinni, nem az egészség kockáztatása árán kellene ezt megtenni. „Semjén Zsolt éjszaka becsempészett javaslata szégyenteli. Megértem, hogy aki ezt megszavazza, az legközelebb rosszul fog aludni” – zárta napirend előtti felszólalását Komjáthi Imre.

Kapcsolódó párttagok