mszp.hu | Gazdaság | Agrárgazdaság
2024. április 11. 17:33

A kormány ma bejelentett intézkedései nem segítenek a magyar gazdákon

A kormány ma bejelentett intézkedései nem segítenek a magyar gazdákon
A Kormányinfót követően egyértelművé vált, a kormány is érzi, nagy a baj a magyar vidéken, ezért cselekvésre van szükség. A ma bejelentett intézkedések azonban még szépségtapasznak is nagyon gyengék, a kialakult helyzethez képest inkább felháborítónak nevezhetők, mintsem valós segítségnek.

A kormány elhibázott politikájával padlóra küldte a gazdaságot, kiürítette a költségvetést, mindezek ellenére azonban a termelőket nem kellene belelökni a szakadékba.

Az ukrán gabona behozatala továbbra is gondot jelent főként a tranzit miatt, mivel a hagyományos magyar exportpiacokra ezt szállítják a magyar gabona helyett. Lengyelország éppen ezért tiltotta meg az ukrán gabona tranzitját is. Nálunk ezzel szemben be kell jelenteni a nem Ukrajnából bejövő ukrán eredetű gabonát. Ez önmagában sem elégséges, arról nem is beszélve, hogy nagyon nehezen ellenőrizhető. Ráadásul a 2022-ben meghirdetett exportstop már tönkretette a piacainkat.

Miután megemelték az üzemanyag jövedéki adóját, most nem kellene örülni, hogy 2%-kal emelik a jövedéki adókedvezményt. Összesen nem több egymilliárd forintnál ennek a hatása, miközben a gázolaj költségek többtízmilliárd forint költséggel növekedtek. Ezen a jelen helyzet szerint 2026-ig fennálló, összesen csupán 40-50 milliárd forintnyi hitellehetőség sem segít érdemben. Európában a legmagasabb hektáronkénti ár több, mint százezer forintos, vagyis 400-500 milliárd forintos veszteséget kell elszenvednie az ágazatnak.

Azt pedig bejelenteni, hogy utasították a kincstárat, hogy május végéig fizessék ki a támogatásokat, egyenesen felháborító. Az eddigi gyakorlat szerint decemberig fizettek előleget. Most ez is csak a támogatások egy részében teljesült, vagyis kevesebb előleget kaptak a gazdálkodók, mint bármikor a korábbi években. Ezt követően az elmúlt évtizedekben a gazdák teljes kifizetése március végéig, legkésőbb áprilisra mindig megtörtént. Most azt bejelenteni, hogy utasítást adtak a május végéig történő kifizetésre, felér egy provokációval, különösen annak tükrében, hogy ez a pénz az uniótól rendelkezésre áll, és a csúszás kifejezetten a félrekalkulált e-gazdasági napló miatt következett be.

Kérdés, meddig tart még ki a kiszolgáltatott helyzetben lévő gazdálkodók türelme, annyi biztos, hogy ezek a bejelentések csak azt mutatják, a kormány tehetetlen.

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke