MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. június 03. 17:08

A kormány maffiacsaládok kezében van - Országgyűlés

Mutyikormány, Klik, Margitsziget, vasúti pótjegyek, trafikmutyi, károsult paradicsomtermelők, egészségügyi megszorítások, munkanélküliség. Ülésezett a parlament.

A kormány maffiacsaládok kezében van

Lukács Zoltán a Fidesz-frakció egyik tagjának nyilatkozatára hívta fel a figyelmet, amely szerint a kormány tagjainak nagyobbik részét maffiacsaládok delegálták.

Emlékeztetett Ángyán Józsefnek egy lakossági fórumon elmondott szavaira, miszerint a kormányban a korrupciónak egy új szintje alakult ki, hiszen azoknál a tárcáknál, ahol nagyobb kasszák vannak, "ott tartótiszt is van", nemcsak a maffiacsaládok beültetett emberei.

Hozzátette: a volt fideszes kormánytag "földmutyiról" is beszélt. Kijelentette: az emberek érdekeit az szolgálná, ha a kormány távozna a hatalomból.

"Csupa öröm és siker" kíséri a Klik tevékenységét

Hiller István ironikusan arról beszélt, hogy a Klik "remek találmány", csupa öröm, siker kíséri tevékenységét. Kifejtette: a Klik-nek van a legtöbb alkalmazottja az országban, ugyanakkor sorra jönnek a hírek, hogy a központ létrehozatala óta egyre csak nő és nő. Úgy viselkedik, mint a kisgömböc, egyre hízik, nagyobb lesz - mondta.

Szerinte soha nem működött még ennyire központosított rendszer a közoktatásban, amióta önálló magyar tanügyigazgatás létezik, a rendszer fél év alatt megmutatta jellemvonásait, a tankerületek és vezetői semmilyen kérdésben nem döntenek önállóan, ennek eredményeként számos - helyben egyébként megoldható - kérdés és probléma halmozódik fel. A szocialista politikus azt kérdezte, valóban még több jogosítványt és hatáskört akar a központ, és érzékelik-e, hogy a problémák egyre halmozódnak.

Az MSZP a Margitsziget átadásáról

Szanyi Tibor "nyulak vagy nyúlások" című interpellációjában a trafikpályázatok és a sukorói kaszinóberuházás mellett a Margitszigetnek a fővárosi önkormányzat irányítása alá vonásáról is kérdezett. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor "széles nyilvánosság előtt bratyizott a budapesti főpolgármesterrel mondván, hogy bármilyen jópofaságra hajlandó és képes törvényt csinálni, akár bárkinek a tulajdonát hajlandó elvenni". A szocialista politikus azt kérdezte, hogy a Margitsziget "kiragadása" a XIII. kerületi önkormányzat közigazgatási területéből beletartozik-e ebbe az ajánlatba?

Áremelést jelentenek a vasúti pótjegyek

Nemény András azt mondta, a vasúti pótjegyekkel a nyugdíjasok ingyenes utazását is megszüntették, mindezt úgy, hogy semmiféle többletszolgáltatást nem nyújtanak. A diákok pedig nemcsak pótjegyet fizetnek, hanem elvették tőlük azt a lehetőséget, hogy amennyiben múzeumlátogatással egybekötött osztálykiránduláson vesznek részt, nem kell fizetniük a vonatozásért - közölte.

Titkosak-e a "trafikmutyi" pótpályázatai?

Ipkovich György szerint a kormány kifosztotta a kiskereskedők egy részét a "trafikmutyival". Azt kérdezte, hány pályázat érkezett a pótpályázatra, amelynek beadási határideje mintegy két hete járt le. Titkosították-e a pályázatokat, be lehet-e tekinteni azokba? - fűzte tovább kérdéseit.

A paradicsomtermelőket is kártalanítják?

Gőgös Zoltán károsult paradicsomtermelők levelét olvasta fel, akik 2004 óta nem kapták meg egy akkor csődbe ment gyártól a beszállításuk értékét, holott összesen több százmillió forintjuk veszett oda. A cég akkori vezetője jelenleg Hatvan fideszes polgármestere és országgyűlési képviselő - mondta. Feltette a kérdést: őket mikor kártalanítják "a libásokhoz hasonlóan"?

Mennyit veszít az egészségügy?

Józsa István azt mondta, nem érti, hogy miért az amúgy is legnehezebb helyzetben lévő egészségügyből vonnak ki hétmilliárd forintot. Szavai szerint gazdasági fordulatra lenne szükség és nem a betegek rovására kellene megteremteni a költségvetési egyensúlyt.

Miért a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól vonnak el hatmilliárdot?

Nyakó István arra hívta fel a figyelmet, hogy hatmilliárd forintot kívánnak elvonni a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A politikus azt kérdezte, miért ettől az alaptól kell a legtöbb pénzt elvonni? A képviselő leszögezte, nem lehet ennyi pénzt kivonni a munka világából.