mszp.hu | Belföld | Honvédelem
2023. december 07. 12:13

A kormány magának épít hadsereget, nem a magyar nemzet egészének

A kormány magának épít hadsereget, nem a magyar nemzet egészének
A honvédség jövőjéről, valamint a kormány ezt a területet érintő terveiről beszélt Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke, a párt frakcióvezető-helyettese a szerdai Egyenes Beszédben.

A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke a honvédelemről tartott szerdán sajtótájékoztatót, a műsorban pedig elmondta: az MSZP Rendszerváltást! programja erre a területre is komoly hangsúlyt fektet. Az utóbbi években 3500 milliárd biztosan elment a honvédség fejlesztésére, azonban nem lehet látni, miben történt valódi előrelépés.  Egy ilyen nagyságrendű fejlesztésnek évtizedekre meg kell határoznia a katonaság fejlettségét. Harangozó Tamás szerint a fejlesztéseket a szakma meghallgatásával kellene véghezvinni, erről azonban nem sokat hallani. A katonai eszközbeszerzéseket pedig külpolitikai és egyéb politikai kapcsolatok építésére és erősítésére használta fel inkább a kormány. A hadsereg NATO-kompatibilitása megkérdőjelezhetetlen kell legyen, azonban 3500 milliárd forintot nem csak az eszközökre lehetne és kellene elkölteni. Komoly probléma ugyanis, hogy nem vonzó a honvéd életpálya. A katonai szolgálat ugyanis teljesen eltér bármilyen más munkavállalói léttől, ez mindig is így volt. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek az emberek sem robotok, most pedig olyan Alaptörvény-módosításra készül a kormány, melyet követően nem törvény fogja megmondani, milyen jogai vannak a katonáknak, milyen körülmények között dolgozhatnak, mit kell tenniük, hanem kormányrendelet fog minderről dönteni, tehát naponta változtathatja a kormány a katonákat érintő döntéseket.

A szocialista frakcióvezető-helyettes emlékeztetett, év elején elbocsátási hullám söpört végig a honvédségben, az pedig a napokban derült ki, hogy nem csak kirúgták őket, hanem a jövőbeni elhelyezkedésüket, munkavállalásukat is ellehetetlenítették. Az elbocsátott katonáknak ugyanis ahhoz, hogy az államigazgatásban elhelyezkedjenek, külön kormányzati engedély szükséges. Mindezt figyelembe véve világos, hogy politikai tisztogatás zajlott év elején. Az egész képet tekintve pedig elmondható, a kormány magának épít hadsereget, nem a magyar nemzetnek, ez pedig életveszélyes. Harangozó Tamás hozzátette, a honvéd életpálya egyre kevésbé vonzó, hiszen ahol bárkit kirúghatnak különösebb indok nélkül, oda nem fognak szakképzett, intelligens, friss fiatalok menni, ez pedig azért különösen nagy baj, mert ez utóbbi tulajdonságok a 21. század modern hadseregének legfőbb kritériumai.

Kapcsolódó párttagok