MTI/mszp.hu
2011. január 14. 11:07

A kormány magára hagyta Borsod megyét

Az MSZP szerint a kormány magára hagyta az árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyét: hét hónappal azt követően, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva völgyében soha nem látott áradat vonult le, házak százai váltak lakhatatlanná, csak most tudatosult a kormányban, hogy helyre kell állítani a gátakat, a védműveket - mondta Varga László országgyűlési képviselő miskolci sajtótájékoztatóján, pénteken.

Szerinte az, hogy a kormány január 12-től veszélyhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településére, a Sajó völgyére, jószerivel csak annyit jelent, hogy közbeszerzési eljárás mellőzésével lehet a gátakat helyre állítani, az esetleges újabb árvizet elhárítani.

Ugyanakkor, hogy erre miért kellett várni ennyi időt, nincs magyarázat, az árvíz sújtotta települések pedig lassan ellehetetlenülnek, a kormány ugyanis a védekezés költségeit különböző okokra hivatkozva nem, vagy csak részben téríti, térítette meg eddig - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Varga László vélekedése szerint a veszélyhelyzet kihirdetésével a közbeszerzési eljárás mellőzését szeretné elérni a kormány, amely a védművek helyreállításával alaposan késlekedett, és most rohamtempóban szeretné ezt megtenni, miután újabb árvíz alakulhat ki a térségben.

Mint mondta: a kormány azt ígérte, hogy a vis major alapból fizeti a védekezés költségeit az önkormányzatoknak, ám sok száz millió forinttal még mindig adós feléjük, a számlákat különböző indokokra, "pisztlicsári okokra hivatkozva visszadobja", emiatt az önkormányzatok az ellehetetlenülés szélére kerültek, miként azok a vállalkozók is, akik a tavalyi árvízkor kérés nélkül is segítettek, ám anyagi ráfordításaikat sem térítették meg.

Hozzátette: árvízi megelőzéséről télen nagyon nehéz beszélni, ilyenkor gátat újjáépíteni, megerősíteni a hideg miatt nehéz, ezért is érthetetlen a mostani kapkodás, tavaly nyár óta lett volna idő erre a munkára.

Csabai Gyula, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés edelényi képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter a nyári árvízkor megígérte "Edelény újjáépítését", ám sem erre, sem pedig a védekezés költségeire sem kapott pénz a város, leszámítva azt a 150 millió forintnyi előleget, amit még a Bajnai-kormány utalt át, és igen sok árvízzel kapcsolatos számlát különböző okokra hivatkozva nem fogadott el a kormány, illetve a szaktárca.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a lakhatatlanná vált házak tulajdonosai új otthonba költözhettek. Elmondta: az árvíz óta eltelt hét hónap során a védművek helyreállítása nem történt meg, Edelény egy esetleges újabb árvíz esetén ismét veszélybe kerülhet, és miután az árvízi védekezés költségeit nem, vagy csak részben kapták meg, pénzügyileg ellehetetlenülhetnek a térség önkormányzatai.