MTI/mszp.hu
2011. november 04. 07:45

A kormány már a középosztály kifosztásához is hozzáfogott

Miután a létminimum alatt élőkről már lemondott, a kormány most a középosztály kifosztásához is hozzáfogott - jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Kecskeméten.

Mesterházy Attila szerint a kabinet intézkedései szöges ellentétben állnak a Fidesz választási ígéreteivel, amelyek arról szóltak, hogy létezik egy fájdalommentes válságkezelési út. A mostani az adóemelések és a brutális megszorítások kormánya, a jövő évi büdzsé pedig az  elszegényedés és leszakadás költségvetése” lesz - hangzott el.

A pártelnök  szerint a kormányzati előrejelzések naponta változnak, újabb és újabb ötletek születnek a költségvetés egyensúlyának fenntartására és a gazdaság élénkítésére. Ám az már nagyjából körvonalazódik, hogy a kabinet 2012-ben mintegy 20 adónem növelésével és 1400 milliárdos megszorítással számol - tette hozzá.

Az ország jelenlegi válsága és sérülékenysége csak 20 százalékban az európai pénzügyi krízis, 80 százalékban azonban Orbán és Matolcsy alkalmatlanságának és dilettáns gazdaságpolitikájának a következménye, melynek árát az adófizetők mellett a nyugdíjasoknak is meg kell fizetniük – fogalmazott a politikus.

Megítélése szerint a Fidesz gazdaságpolitikája  perverz módon” a rászorulók helyett a gazdagabbakat segíti.

Mesterházy Attila úgy véli: a jövő évi költségvetés tarthatatlan, hiszen bizonyos részei alultervezettek,  a büdzsé például 268 forintos euró árfolyammal számol. Szerinte a másfél százalékos növekedési várakozások túlzóak, a szakértők egybehangzóan 1,5-2 százalékos recessziót jósolnak 2012-re Magyarországon. Az intézmények államosítása nem enyhít ezen a problémán, csupán a helyi közösségek kezéből kiveszi, és a kormányra ruházza át a döntési jogköröket – tette hozzá.

A kabinet csak a válságot mélyíti és gyengíti hazánkkal szemben a nemzetközi bizalmat – vélekedett a pártvezető. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország befektetési szempontból jelenleg a világ legkockázatosabb országai között az  előkelő”  nyolcadik helyen áll. Ez pedig jórészt a miniszterelnök által hirdetett  szabadságharc” eredménye - tette hozzá.

Mesterházy Attila közölte: alternatívaként az MSZP a jelenlegi költségvetési tervezet visszavonását és valós számokon alapuló, kiszámítható büdzsé készítését javasolja a parlamentben. A párt elengedhetetlennek tartja a progresszív adózás újbóli bevezetését és a munkára rakódó közterhek csökkentését is.  Álláspontunk szerint az eredményes válságkezelés alapvető feltétele volna, hogy az államadósság mindenáron való csökkentése helyett a kormány választási ígéreteinek megfelelően munkahelyteremtésre és gazdaságélénkítésre fordítsa az emberektől ellopott magánnyugdíj-pénztári vagyont” – mondta a politikus.