mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. november 02. 09:20

A kormány még tovább taposná őket, az MSZP segíti a munkavállalókat

A kormány még tovább taposná őket, az MSZP segíti a munkavállalókat
A kormány által felelőtlenül bedobott oltásürügyre hivatkozva több százezer embert küldhetnek el a munkáltatók a jelenlegi nehéz helyzetben. A szocialista frakció ezzel szemben a munkába járás biztonságát támogató törvényjavaslatot nyújtott be. Szerintük az elszabadult benzinárak indokolják, hogy a munkába járás adómentesen nyújtható költségtérítésének kilométerenkénti összege 15 forint helyett 25 forint legyen.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség javaslatára törvényjavaslatot nyújtott be az MSZP, amely több tízezer kényszerűen autóval munkába járó munkavállaló költségtérítését segítené, mert az áremelkedések közepette nem a dolgozók ellehetetlenítése, hanem a családok fokozott segítése a cél – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Kérdésre, hogy vajon miért nem tiltakoznak a benzinár miatt az emberek, Komjáthi Imre elmondta, van rá esély, hogy fognak, de nem is magát a benzinárat fogják igazán a bőrükön érezni. „Amit az üzemanyagárak okoznak majd, az a fajta további áremelkedés, ami megjelenik ugye a fuvarozás-szállításon keresztül az élelmiszerárakban, az jobban fogja feszíteni az embereket” – vetítette előre.

Leszögezte, botrányosnak és kontraproduktívnak találja, hogy a félrekezelt válság politikai árát a kormány úgy próbálja áthárítani, hogy a cégek kezébe ad kötelező oltáselőírást:

„Elsősorban az emberek bizalmát kellene növelni az oltással kapcsolatban, és nem a kötelezővé tétellel kellene belekényszeríteni embereket ebbe, mert nagyon sokan félnek. Konkrétan hozzám egy boltban odajött egy boltvezető, és azt kérdezte, hogy ugye nem hagyjuk, hogy kötelező legyen, mert ő fél. Van, aki azt gondolja, hogy neki nagyon erős az immunrendszere (…). Az MSZP azt tudná támogatni, hogy ne sok-sok pénzt költsünk plakátkampányokra, hanem álljunk ki a valós számokkal” – jelentette be és a kormány lépéséről elmondta: „Ez semmi másra nem jó, mint hogy a munkáltató és a munkavállaló között is feszültséget fog okozni, mert lesz, aki nem akarja magát beoltatni, meg feszültséget fog okozni két munkavállaló között is.

Az MSZP azt nem támogathatja, hogy a munkáltató kezébe adjuk a döntés jogát. Az MSZP, hogy ha kormányon lenne, akkor a számok tükrében meghozná a felelős döntést! (…) Az a szabály, amikor egy munkáltató rendelkezik a munkavállaló testével: na az az igazi Rabszolgatörvény! (…) Karácsony Gergőből hülyét akartak csinálni 2 nappal ezelőtt, hogy mi az, hogy maszkviselést akar kötelezővé tenni, most meg mit csinálnak…” Komjáthi különösen botrányos esetként hozta fel most a Continental esetét:

„Arra hívtuk fel a munkavállalók figyelmét, hogy tudjanak róla, hogy a Continentál is stratégiai partnere a kormánynak, és a kormány tétlenül nézi, hogy egy újabb stratégiai partner – beállt a sorba egy újabb cég, és ezt már hosszú távon csinálja – semmibe veszi a munkavállalókat, olyan intézkedéseket hoz, amelyen munkavállaló és szakszervezetek ellenesek (…) A kormánynak meg kell szólalnia, felelőssége van, Lázár János vonuljon el a barátaihoz, töröljék el a rabszolgatörvényt, és tegyék rendbe a stratégiai partnerek ügyét!” – szólította fel a kormányt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok