mszp.hu | Belföld
2023. július 25. 12:44

A kormány megmérgezte gyűlölettel az országot

A kormány megmérgezte gyűlölettel az országot
„Teleplakátozták az országot, hogy ha idejössz, akkor tiszteletben kell tartanod a kultúránkat, nem veheted el a munkánkat, most pedig idegen vallású, idegen kultúrájú emberek idejönnek és értetlenül állnak a helyiek előtte” – mondta Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfőn este.
A műsor elején szó volt arról, hogy Orbán Viktor néhány éve még azt ígérte Tusványoson, hogy Magyarország 2030-ig az EU öt legversenyképesebb országa közé fog tartozni, most azonban már a Teremtő segítségét kéri a kormányfő, hogy év végéig egy számjegyű legyen az infláció. Ugyanakkor szakértők szerint ezt a magyar gazdaság teljesítménye nem teszi lehetővé. Erre a hírre Komjáthi Imre szellemesen reagálva elmondta, hogy hívő emberként jó kapcsolatban áll a munkások védőszentjével, Szent Józseffel és „nem hallott jó híreket” tőle.
 
A kormány jelenlegi álláspontja szerint a hazánkba érkező vendégmunkások 2+1 évig dolgozhatnak majd itt, azonban az MSZP társelnöke elmondta, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint ez meghosszabbítható és ezt a cégek ki is használják. 

 
A vállalatok számára sokkal kedvezőbb felvenni a külföldi munkaerőt határozott idejű munkaszerződéssel, mint egy magyar munkaerőt határozatlan szerződéssel, hiszen jelen pillanatban könnyebben ki lehet rúgni egy magyar munkavállalót, mint egy külföldi vendégmunkást. 
 
Ameddig határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatnak egy magyar munkavállalót, ahol 10 év után jár három hónap végkielégítés, addig a külföldi munkavállalóknak 2-3 éves határozott idejű munkaszerződésük van, ha őket elküldik, akkor 1 év végkielégítést kapnak, ami elég magas összeg, ezért a munkaadó kétszer is meggondolja, hogy kit rúgjon ki.
 
„Elképzelhetetlennek tartom, hogy változzon a helyzet annyira, hogy 2+1 év múlva ezekre az emberekre ne legyen szükség” – mondta az MSZP társelnöke a határozott idejű külföldi foglalkoztatottak helyzetére utalva. 
 
Az Orbán-kormány előállította azt a helyzetet, hogy a hazai munkaerő-tartalék nem állítható munkába egyik napról a másikra. Ez jelenleg 273 ezer fő, ebből 83 ezer ember az, aki tartósan munkanélküli, a 273 ezer ember közel fele pedig maximum általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Ha nem jönnek ide a vendégmunkások, akkor össze fog omlani a gazdaság, hiszen nem lesz munkaerő, ugyanakkor a kormány korábbi gyűlöletpropagandája elérte a célját, hiszen az idegen kultúrájú, idegen vallású vendégmunkások idejönnek és a helyi lakosok értetlenül állnak ezelőtt. 
 
Komjáthi Imre elmondta, hogy minden tiltakozás ellenére a beígért gyárak meg fognak épülni, és itt lesznek a vendégmunkások. Az MSZP azonban javaslatokat tett arra, hogy miként lehetne ezt a helyzetet kezelni. 
 
Fontos lenne elérni, hogy a külföldi munkavállalókat is képviselhessék munkavállalói érdekképviseleti szervek, ezáltal megszűnhetne az a félelem a többi munkavállalóban is, hogy azért hozzák ide ezeket a munkásokat, hogy letörjék vele a béreket. 
 
„Az MSZP eddig is minden alkalommal a problémák megoldását kereste” – mondta Komjáthi Imre. 
 
Többek között azt javasolta az MSZP, hogy harmadik országból érkező munkavállaló csak kollektív szerződés keretében legyen foglalkoztatható, valamint kezdje el a kormányzat felépíteni a szociális ágazatot és segítsék az itt dolgozókat abban, hogy integrálódni tudjanak a munkavállalók, hiszen hosszú évekig itt lesznek. 

Kapcsolódó párttagok