2012. július 03. 06:30

A kormány megtalálta az előző kormány terveit - országgyűlés

Új munka törvénykönyve, Századvég, önkormányzatok, felvételi keretszámok, méltányossági keret és újabb földügy. Ülésezett az országgyűlés.

A kormány megtalálta az előző kormány terveit

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető örömtelinek nevezte a kohéziós pénzek zárolásának megszüntetését, valamint szintén jó hírnek nevezte, hogy az EU tudomásul vette: megszorítások helyett növekedésre kell fektetni a hangsúlyt és a magyar kormány is belátta ezt. A miniszterelnök által bejelentett 10 pontban megfogalmazott cél a legveszélyeztetettebb társadalmi rétegek megsegítésére Mesterházy Attila szerint helyes. "Talán megtalálták a minisztériumban az előző szocialista kormány dokumentumait" - fogalmazott. Leszögezte ugyanakkor: ezekhez a célokhoz mindenképpen munkahelyekre lenne szükség, amihez viszont növelni kellene a külső és belső fogyasztást, de a kormány nem ebben az irányban halad. Hangsúlyozta azt is: a kormány nem teljesítette az ígéreteit az adócsökkentésről, a munkahelyteremtésről és a gazdasági növekedésről sem.

A politikus három javaslattal is élt: gyorsítani kellene az uniós források felhasználását, meg kellene határozni egy euróbevezetési menetrendet, valamint egy növekedési és foglalkoztatási tanácsot kellene felállítani.


Elolvadnak a munkavállalói jogok

Gúr Nándor szavai szerint "gyakorlatilag elolvadnak a munkavállalói jogok". A képviselő azt mondta, hogy korábban a fizetett szabadnapokat átlagkereset alapján számolták ki, most viszont távolléti díjként állapítják meg azt.

A kormány a 16 százalékos adóval a jobban keresőket támogatta - hangsúlyozta. Egyúttal azt is kijelentette, hogy a minimálbér összege nem emelkedett, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az abban részesülőktől nettó tízezer forintot elvettek. Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a közfoglalkoztatási minimálbért 47 ezer forintra csökkentették.


Meddig rombolják még az önkormányzati rendszert?

Tóth József azt kérdezte, meddig "rombolják még" az önkormányzati rendszert. Bizonytalanság van az intézményekben, hivatalokban, képviselőkben, és nem egyértelmű milyen szintű és színvonalú közszolgáltatást kell megoldaniuk - sorolta. A jövő évi költségvetés nagy vesztesei az önkormányzatok, jóval több forrást vesz el az állam, mint amennyit az átvett feladatok indokolnának - mondta. Szűkülnek a saját bevételi források, az önkormányzatiság lényeges eleme válik semmissé. Arra is kíváncsi volt, mekkora összeget vonnak el az átvett feladatok finanszírozásán túl az önkormányzatoktól.


Mit csinál a Századvég?

Lukács Zoltán arról beszélt, hogy a kormány gazdaságpolitikája csak keveseknek tündérmese, mint ahogy arról Matolcsy György beszélt egy interjúban, a többségnek ezzel szemben inkább rémálom. A kevesek között említette a szocialista politikus a Közgépet és a Századvég csoportot és azt kérdezte a kormánytól, hogy ez utóbbi cég milyen tanácsadói munkát végez és tudja-e ezeket hasznosítani a kormány?


A felvételi keretszám meghatározása csőd

Hiller István arra emlékeztetett, hogy februárban, jelenetős késéssel jelentek meg a felsőoktatási felvételi keretszámok. Emiatt a határidőket módosították ugyan, de "ennél nagyobb volt a baj". Úgy fogalmazott, beismerték, hogy "teljes a csőd" a keretszámok körül, amikor - példátlanul - az eljárás kellős közepén módosítottak azokon.

A képviselő bírálta az új keretszámokat is, és arra kérdezett rá: mire számít az oktatási államtitkár, hány részösztöndíjas hely marad kihasználatlan.


Újabb vitás földügy

Gőgös Zoltán egy Békés megyei földbérleti pályázat eljárását bírálta, mert az azt okozta, hogy a földet tizenhárom éve használó, állattartó családi őstermelő gazda nem művelheti tovább a birtokot. A pályázatot ráadásul később a földalapkezelő érvénytelenítette, mégis átmenetileg másnak adta a földet.


Méltányossági keret

Garai István Levente azt akarta megtudni, hogy hogyan jutnak hozzá a betegek a gyógyulásukhoz szükséges méltányossági keretből finanszírozott gyógyszerekhez. A képviselő hangsúlyozta, hogy legalább ezer beteg eddig külföldről szerezte be a gyógyulásához vagy állapota stabilizálásához szükséges, Magyarországon nem törzskönyvezett szereket.

Ezt eddig egyedi elbírálás alapján, az úgynevezett méltányossági keretből finanszírozták, ami az idei költségvetésben 6,5 milliárd forintról 3,5 milliárdra csökkent, a jövő évi büdzsé tervezetében pedig "nem nagyon található".


Változik-e a SZÉP-kártya felhasználásának szabálya?

Pál Béla a kérdések során arra volt kíváncsi: módosulnak-e a Széchenyi Pihenőkártya felhasználásával kapcsolatos szabályok. Számos felhasználási problémára hívta fel a figyelmet, például arra, hogy a terminálok gyakran nem fogadják el egymás kártyáit.


A szakképzésbe bekapcsolódó cégek érdekében

Göndör István a szakképzési hozzájárulásról szóló törvénnyel kapcsolatban kijelentette: szigorú feltételek teljesítése után tanulószerződések alapján lehet gyakorlati képzést nyújtani. Ennek költségeivel csökkentheti a cégek a szakképzési hozzájárulás költségeit.