mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 07. 13:16

A kormány nap mint nap meglopja az embereket

A kormány nap mint nap meglopja az embereket
A főváros és a kormány között dúló harcról, az uniós források fontosságáról és a kormány stratégiájáról is szó esett a szerdai A nap híre című műsorban, ahol Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes is kifejtette véleményét.

A kormány gyakorlatilag minden olyan beruházást töröl és ellehetetlenít, ami Budapesthez kapcsolódik, a főváros fejlesztését szolgálná. Tüttő Kata emlékeztetett, ehhez hozzátartozik az is, hogy a budapesti lakosok befizetett adóforintjaiból tett a napokban ajánlatot a kormány a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlására, de a Vodafone-felvásárláshoz is nélkülözhetetlen volt a fővárosiak adója. Mindeközben a budapesti fejlesztésekre nem ad pénzt a kormány, sőt, minden támogatástól elszakítja a fővárost.

A szocialista alelnök kiemelte, számos területen hatalmas szükség lenne – az egyébként jogosan járó – támogatásokra, ilyen az infrastruktúra-fejlesztés, az oktatás támogatása, de a vízvezetékrendszernek is égető szüksége van az elvett forrásokra. „Inkább vesszen el Európai Uniós forrás, minthogy Budapestre kerüljön” – összegezte a fideszes kormányzat mentalitását Tüttő Kata. Hozzátette, Lázár János ugyan építésügyi miniszternek van kinevezve, azonban amióta ebben a pozícióban van, csak rombolt. „Az egész pályafutása rombolásról szól, kezdve egyébként már azzal, hogy a panelprogram befejezését – ami az igazi épületenergetikai megtakarítás – azt ő maga verte szét” – hangsúlyozta Tüttő Kata.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, a főváros mindig arra törekszik, hogy minél több olyan beruházás megvalósuljon, mely a fejlődést szolgálja, ezek érdekében pedig bárkivel tárgyalóasztalhoz ülnek. 

A MÁV-ot övező felfordulásról elmondta, a vasút vezetését a kormány patt-helyzet elé állította, hiszen arra utasították őket, valahonnan teremtsenek elő 32 milliárd forintot a fejlesztésekre. Ez azonban nem sikerült, hiszen lehetetlen feladat. Tüttő Kata szerint, ha Lázár János ilyen utasításokat tud adni, akkor mutassa meg ő maga, hogyan kell megoldani a helyzetet.

A szocialista politikus tisztázta, ha a kormány hazahozta volna az uniós forrásokat, akkor számos beruházás, fejlesztés megvalósulhatott volna, melyek így végül elmaradtak. A kormány inkább hagyja, hogy elvesszenek a támogatások, melyeket a vízvezetékrendszer fejlesztésére, ivóvízre lehetne költeni, mintsem, hogy azokat a főváros úgy költhesse el, hogy nem szólhat bele a kormány.

Az utóbbi hetekben kialakult helyzet a fővárosi vízvezetékrendszerrel kapcsolatban tovább gyűrűzik, Tüttő Kata elmondta, az egész abból fakad, hogy a kormány nem tartja be a saját törvényeit. Ezt azzal indokolta, hogy hivatalosan évente felül kellene vizsgálni a vízdíjat, ezt a mindenkori miniszter azonban 10 éve nem teszi meg. Ez eredményezi azt is, hogy a hatalmas vízfelhasználású üzemek, mint az akkumulátorgyárak, hotelek, autómosók rögzített, alacsony áron kapják a vizet. Emiatt pedig minden önkormányzatnak vesztesége van, miközben a vízvezetékrendszer konkrétan szétesik. A gazdasági társaságoknak tehát többet kellene fizetni, csak így lehet kompenzálni a keletkezett veszteségeket.

Budapesten a kormány az ivóvízellátást is veszélyezteti azzal, hogy a fővárosi lakosokkal fizetteti meg a gazdasági társaságoknak adott alacsony vízdíjak miatt keletkezett veszteségeket. Ráadásul nem csak a budapesti cégek által okozott kieséseket, de az agglomeráció veszteségeit is a fővárosiaknak kell megfizetni. A főváros pedig azért kezdeményezett pert, hogy ezen veszteségekért kárpótolja a budapestieket a kormány.

Tüttő Kata emlékeztetett, a budapestiek jelenleg a szabadságukért küzdenek, nem egy veszekedésről van szó a kormány és a főváros között. Az itteni lakosoknak az az érdekük, hogy a kormány ne sarcolhassa meg jogtalanul őket.

Szijjártó Péter kijelentésére, miszerint „Magyarország nem kritizált senkit, ezért vagyunk jóban mindenkivel” Tüttő Kata úgy reagált, hogy őt akkor „vesztette el” a külgazdasági és külügyminiszter, amikor elmondta, megkötötte a lehető legjobb gázszerződést Oroszországgal, azóta pedig a magyaroknak sokszoros árat kell fizetni az energiáért. Ettől a ponttól kezdve pedig minden kijelentése komolyanvehetetlen a kormánynak, hiszen nap mint nap meglopják az embereket.

Lázár János a napokban Horthy Miklós újratemetésének 30. évfordulóján méltatta Horthyt, Tüttő Kata szerint tisztán kell beszélni erről. Horthy Miklós ugyanis antiszemita volt, aki részt vett emberek elpusztításában, ezt pedig nem szabad elfelejteni. A kormány most megpróbálja átalakítani, másképp az emberek emlékezetébe vésni a Horthy-korszakot. A szocialista alelnök kiemelte, a kormány felszámolta a demokrácia pilléreit, lekapcsolta a dolgozókat védő rendszert és folyamatosan csorbítja a megmaradt demokratikus jogokat. Mindennek a következménye az is, hogy a kormány a saját maga által megszabott irányvonalak és elvek között könnyen válthat, a társadalomra képes a legkülönfélébb elveket ráerőltetni.

Kapcsolódó párttagok