mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. október 25. 14:48

A kormány napi politikai érdek szerint él vissza a veszélyhelyzet adta jogával

A kormány napi politikai érdek szerint él vissza a veszélyhelyzet adta jogával
A kormány javaslata szerint a már több mint két éve hatályban lévő veszélyhelyzetet, mely teljhatalommal ruházza fel, további 180 nappal meghosszabbítaná. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a szerdai parlamenti ülésen az erről szóló vitán elmondta, a kormány a veszélyhelyzet adta rendeleti kormányzás segítségével erőltet át a parlamenten minden olyan törvényt, mely számára aktuálisan kedvező.

Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, a most kezdeményezett meghosszabbítás végére már 569 napja lesz hatályban a veszélyhelyzet, hiszen az 2022. november 1-jén lépett hatályba, továbbá kiemelendő, hogy a további meghosszabbításnak sincsen akadálya.

A kormány a rendeleti jogalkotás lehetőségével van felruházva már 2,5 éve a bevezetett veszélyhelyzet miatt. Eredetileg csak 90 napos kihirdetésről beszélt a kormányzat, azonban rendszeresen, időről időre kitolták a felhatalmazás idejét. Az ukrajnai háború kirobbanására hivatkozva pedig egy új veszélyhelyzeti altípust hoztak létre, ezt még a korábbi lejárta előtt ki is hirdették. Ezt követően már a látszatra minimálisan sem adva, megváltoztatták a meghosszabbítás idejét 180 napra, ez pedig szintén akárhányszor meghosszabbítható. Aggasztó, hogy a kormány jelét sem mutatja annak, mikor mondana le a rendeleti kormányzásról, a jelenlegi törvényjavaslat azt rögzíti, hogy 2024. május 23-ig fennmarad a veszélyhelyzet, tehát az önkormányzati és EP-kampány alatt is rendkívüli rendeleteket hozhatnak.

Harangozó Tamás emlékeztetett, az MSZP számtalanszor kifejezte már egyet nem értését a kormány indok nélküli teljhatalma kapcsán, hiszen az nem szól másról, mint az Országgyűlés jogkörének kiüresítéséről. A Fidesz-kormány ugyanis nem csak az orosz-ukrán háború okozta humanitárius katasztrófa kezelésére fordítja a veszélyhelyzeti jogkörét, hanem az élet minden területén beavatkozik a jogszabályokba. Így tett a rendeleti szinten kihirdetett 2023-as költségvetéssel is, melyet szinte módosítás nélkül erőltett át a parlamenten, annak ellenére, hogy a büdzsé gazdasági mutatói egyértelműen nem voltak reálisak.

A szocialista frakcióvezető-helyettes példákkal is alátámasztotta, miért komolyan vehetetlen a kormány háborúra történő hivatkozása egyes döntések kapcsán. A környezetszennyező üzemek büntethetetlensége kapcsán például már nem szankciót vet ki a kormány, csak szerződést köt a környezetkárosító üzemekkel, melyben megígértetik, hogy a jövőben nem történhet ilyen. Ennek visszásságát jól mutatja, hogy még Debrecen fideszes polgármestere is ennek a visszavonását kérte. Emellett könnyebb lett bányákat nyitni természetvédelmi területeken is, a háborúra hivatkozva, valamint a lakósság kizárásával is lehet már közmeghallgatást tartani. Sokkal könnyebben tud a közbeszerzések megnyerését követően árat emelni a nyertes vállalkozó is, hiszen a kormány a különleges jogrenddel ezt is lehetővé tette.

A kormány a veszélyhelyzetet kihasználva mindent elkövetett azért is, hogy a források megvonásával, például a gépjárműadó elvételével, pénzügyileg tönkretegye az önkormányzatokat. Továbbá a pedagógusok sztrájkját is 2022. márciusában a háborúra hivatkozva tiltották be.

Harangozó Tamás kiemelte, a kormány javaslata hibás is, hiszen nem áll összhangban a miniszterelnök által elmondottakkal. Orbán Viktor Putyinnal való találkozása alkalmával ugyanis katonai műveletekről beszélt, ezzel szemben a törvényjavaslat preambuluma orosz-ukrán háborúról szól. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ez jól mutatja mit ér a kormánypárti képviselők szava és jól példázza azt is, hogy mennyire elvárható, hogy a következő 180 napban a felhatalmazást nem visszaélésszerűen fogják használni, éppen ezért a törvényjavaslatot az MSZP nem támogatja.

Kapcsolódó párttagok