MTI/mszp.hu | Belföld | Budapest
2014. szeptember 24. 22:23

A kormány ne büntesse a fővárost!

A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje szerint megválasztása esetén a budapestiekkel együtt elérhető lesz, hogy a kormány "ne büntesse" a fővárost. Falus Ferenc szerdán közölte: ismét főpolgármester-jelölti vitára hívja Tarlós Istvánt.

Falus Ferenc az I. kerületi Rác fürdő előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Tarlós István főpolgármester mindig pénzhiányról beszél, pedig az lenne a feladata, hogy kikövetelje a szükséges forrásokat a kormánytól. Arányosabban kell elosztani a bevételeket a kormány és Budapest között - tette hozzá.

A közösségi közlekedést, a fővárosi infrastruktúrát "hárommillió ember használja", tehát a működtetés nagyobb részét a központi költségvetésnek kell állnia, vagy kevesebbet kell elvonni - mondta, hozzátéve: Tarlós István sikertelenül lobbizott.

Kitért arra, hogy a Várkert Bazár költségeit újabb háromszáz millió forinttal egészítik ki, ekkora összegből pedig több kórházat "ki lehetett volna húzni a bajból".

Falus Ferenc beszélt arról is, hogy a főváros "állítja elő a költségvetés hatvan százalékát", ezért elvárható, hogy színvonalasabb legyen az egészségügyi ellátás, az oktatás, a közösségi közlekedés, összességében élhetőbbé váljon a város. Budapestnek újra kiszámítható költségvetés kell - hangoztatta.

Azt mondta: "Orbán Viktor terve az, hogy felszámolja az önkormányzatokat, és helytartókat ültet a nyakunkra". Álláspontja szerint ez a pénzről is szól, és a budapestieknek a tőlük elvett pénzből "csak lelátó és bazár jut".

Falus Ferenc kérdésre közölte: ismét főpolgármester-jelölti vitára hívja Tarlós Istvánt.

Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese szerint egy politikus legerősebb fegyvere a nyilvánosság, és az a politikus, aki hallgat, leteszi a fegyvert. Tarlós István óriási bűnének nevezte, hogy hallgatott arról, hogy a kormány "egyetlen megállapodását sem tartotta be, amit vele kötött".

Azt mondta: Tarlós István arról is hallgat, hogy ha Budapest kiszorul abból a "nagyon kevés forrásból", amely az új európai uniós költségvetési ciklusban a közép-magyarországi régiónak jut, akkor nem tudni, miből lesznek fejlesztések a fővárosban a következő években.

A szocialista politikus szerint Tarlós István bűne az is, hogy a sajtótájékoztató helyszíne, a Rác fürdő, bár négy éve elkészült, még mindig nem nyitott meg.

Tarlós István legnagyobb bűnének azt nevezte, hogy a Fidesz érdekeit szolgálja, amely "nem hisz az emberekben, a helyi közösségekben, az önkormányzatokban és a civilekben sem".