MTI | Belföld | parlament országgyűlés
2013. március 06. 09:02

A kormány ne feszítse tovább a húrt a felsőoktatásban! - Országgyűlés

Felsőoktatási intézkedések, felnőttképzés, a fegyveres szervek tagjainak szolgálati viszonya, agrártörvények módosítása. Ülésezett a parlament.

A kormány ne feszítse tovább a húrt a felsőoktatásban!
        
Szanyi Tibor a kormány felsőoktatási intézkedéseit kritizálta, valamint a hallgatói listákról beszélt, megjegyezve, hogy sajtóértesülések szerint ebben az ügyben a "magyarországi náci párt mocskos keze matathatott éveken át". A szocialista képviselő szerint a  Fidesz alig három év alatt felére, 123 milliárd forintra csökkentette a felsőoktatásra fordított forrásokat, valamint az európai alapértékeket felrúgva alaptörvénybe akarja foglalni a fiatal magyar értelmiség röghöz kötését. A képviselő arra szólította fel a kabinetet, hogy "ne feszítse tovább a húrt", hanem kössön stratégiai megállapodást a fiatalokkal.

Felnőttképzés - uniós elvekkel megy szembe az előterjesztés

Sós Tamás szerint - a korábbi, oktatást érintő törvényekhez  hasonlóan - a kormány az előterjesztéssel szembe megy az élethosszig tartós tanulás uniós elvének. A javaslat szerinte pénzkivonást eredményez, nem segít a minőség, a hozzáférhetőség javítását.

Mint mondta, egyre kevesebben tanulhatnak majd, holott uniós átlagban eddig sem mutatott jó eredményeket az ország. Úgy vélte: azonos feltételeket kellene szabni az állami és a piaci szereplőknek, és hibásnak tartotta az eddigi törvény teljes negligálását is.

Frakciótársa, Kiss Péter arról beszélt: indokolt lenne növelni a szakképzés arányát. Pozitívan értékelte, hogy minden második végzett elhelyezkedik.

A képviselő a felzárkóztatás fontosságáról beszélt, és azt mondta: a ma elvárt alapkompetenciák csaknem kétmillió embernél hiányoznak.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény módosítása

Juhász Ferenc azt mondta: még inkább kiszolgáltatottá válik a kormánynak a rendvédelmi kar, hiszen a kabinet maga döntheti el, mikor és milyen formában támogatja. Szintén aggályosnak tartotta, hogy a rendvédelmi kar megkapja a munkavállalók összes személyes adatát, és azzal sem értett egyet, hogy a javaslat nem akarja garantálni a pályakezdők bérminimumát.

Négypárti kiállás a birkózás mellett

Fontosnak tartotta a birkózás olimpiai programban maradását az MSZP nevében felszólaló Horváth András Tibor is.

Agrártörvények módosítása - kétmillió földtulajdonost semmiz ki a javaslat

Gőgös Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy 2012. december 31. óta nem lehet kétoldalúan szerződést módosítani, csak akkor, ha bérleti díjat akar valaki növelni.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy szocialista oligarchákról beszélnek, miközben a Fidesz 50 éves földbérletet adott a saját embereinek.  

Végiggondolták a földtörvény módosítását, miért kell a társas vállalkozásokat tönkre tenni? - kérdezte. Az ellenzéki politikus szerint az lesz a következmény, hogy egy falu határában négy-öt módos család lakókocsiban tart majd rabszolgákat. Ez a földtörvény kétmillió földtulajdonost semmiz ki, és iszonyúan meg fognak drágulni az élelmiszerek - jelentette ki.

Nem kellene a polgári törvénykönyvvel szembemenni, és nem lenne szabad a gazdasági folyamatokat felrúgni, mert abból csak káosz lesz - szögezte le.