mszp.hu | Belföld
2023. december 07. 09:22

A kormány ne nyerészkedjen a magyar családok rezsijén!

A kormány elmúlt években olyan politikát folyatott, mely következményeképp az energiaválság hatványozottan sújtja jelenleg a magyar családokat. Az MSZP Rendszerváltást! programja a rezsiszámlákat tekintve és az energetika területén is segítséget kínál, erről számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

Magyaroroszágon megélhetési válság van, a rezsiszámlák kifizetése családok millióinak okoz kihívást, ide vezetett a Fidesz 13 éves kormányzása. 2010 óta gyengítette a kormány szándékosan a forintot, így százmilliárdos profitra tehettek szert az átváltásból származó árfolyam-különbözetből. Ezt a nyereséget vitték be az MNB alapítványaiba, hogy ezeken keresztül végül ellophassák a pénzt. Ingatlanokat, műkincseket vásárolt a jegybank és ebből a pénzből kaptak százmilliókat a fideszes rokonok, haverok.

A válság beköszöntével azonban a szándékosan legyengített forint katasztrofális helyzetbe sodorta az országot, ugyanis minden külföldről vásárolt termék hirtelen megdrágult, így az energia is. Amikor a földgáz 85 százalékát importálja Magyarország, akkor nagyon nem mindegy, 400 forint egy euró vagy 300. A megdrágult energiára pedig a kormány a világ legmagasabb, 27 százalékos ÁFÁ-ját is ráterhelte, sőt, a rendszerhasználati díj is éppen akkor drágult brutálisan, amikor Mészáros Lőrinc megvásárolt egy gázszolgáltató céget, így óriási haszonra tehetett szert.

Dr. Tóth Bertalan emlékeztetett, a paksi áramot is háromszoros áron adja a kormány. Az MSZP Rendszerváltást! programja ez a fajta fideszes nyerészkedést is megszüntetné. 27 százalék helyett 5 százalékra csökkentené az MSZP a lakossági energia ÁFÁ-ját. Így a földgáz, az áram, a PB-gáz, a brikett, a tűzifa, a koksz és a vezetékes PB-gáz általi rezsikiadások ötödével csökkennének.

Az MSZP kezdeményezi továbbá, hogy lakóhelyén mindenki jogosult legyen havonta 15 köbméter fölgázra 30 forint/köbméter áron, valamint havonta 30 kilowattóra áron 12 forint/kilowatt áron. Ez az alapszolgáltatás biztosítaná, hogy a létfenntartáshoz szükséges energiához mindenki hozzáférhessen.

Az MSZP frakcióvezetője kifejtette, olyan sávos rendszerre van szükség, melyben a keveset fogyasztók olcsóbban, a sokat fogyasztót drágábban juthatnának az energiához. Ezen túl meg kellene szüntetni a földgáz, a villamosenergia és az ivóvíz alapdíját. Ezen szolgáltatásokból kikapcsolt lakásokat pedig ingyen vissza kell kapcsolni a hálózatra. Az előre fizető és kártyás mérőket pedig adják ingyen a szolgáltatók, így csak erre használhatnák fel az energiatámogatásokat az érintettek.

Az MSZP javaslata szerint a fűtési szezonban a háztartásokban ne lehessen kikapcsolni az alapvető közműveket. Széleskörű, önerő nélküli lakásfelújítási támogatási programra is szükség van, ennek részeként az épületek szigetelését és fűtésének korszerűsítését önerő nélkül lehetne elvégezni. Ezekkel az intézkedésekkel jelentősen csökkenthető lenne a háztartások rezsiköltsége.

Az MSZP konkrét javaslatokkal és tettekkel akarja csökkenteni a magyar háztartások rezsiterheit, a Rendszerváltást! program kisebb rezsiszámlát, felújított lakásokat és hosszútávú megtakarításokat is jelentene.