mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. június 22. 11:17

A kormány ne trükközzön! – Ha nem akar sztrájkot a szociális ágazatban, akkor teljesítse a szakszervezetek követeléseit!

A kormány ne trükközzön! – Ha nem akar sztrájkot a szociális ágazatban, akkor teljesítse a szakszervezetek követeléseit!
Az Orbán-kormány aljas módon ellehetetlenítette a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete gördülő sztrájkját, amit a szociális ágazatban dolgozó munkavállalók érdekében tartottak volna. A Fidesz egyértelmű üzenetet küldött azzal, hogy már két éve meghiúsítja az ágazat dolgozóinak érdekérvényesítését: csak csendben robotoljanak és ne is próbáljanak meg kiállni magukért és másokért.

Mégis milyen példát mutat a kormány a többi munkáltatónak azzal, hogy képes lábbal tiporni a saját munkavállalói sztrájkhoz való jogát?

Ugyanakkor nem is lenne szükség a sztrájkra, ha a Fidesz végre hajlandó lenne tárgyalni a szakszervezetekkel és rövid időn belül megemelné a megalázóan alacsony fizetéseket a szociális ágazatban. Erre azonban nem lehet számítani, mert a Fidesz 2010 óta elnyomja a dolgozókat, a szakszervezeteket és munkavállaló-ellenes törvényekkel szolgáltat ki több millió embert.

Rendbe kell tenni azokat a károkat, amelyeket a Fidesz okozott az elmúlt 11 évben, ezért jóvátételt kell adni a munka világának. Az MSZP szerint valódi sztrájkjog nélkül nincs igazi szabadság, ezért 2022 után, a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel együtt, kidolgozzuk a Munka Törvénykönyvének a munkavállalói jogokat jobban biztosító módosítását, amely eltörli a brutálisan korlátozó rendelkezéseket, ahogyan azt az MSZP a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri.

Továbbá a járvány alatt végzett áldozatos munkájuk elismeréseként biztosítjuk azt az 500 ezer forintos jutalmat a szociális ágazat dolgozóinak, amelyet a Fidesz megtagadott tőlük.

Az MSZP a magyar munkavállalók és a szakszervezetek szövetségese, és továbbra is támogatja az érdekvédelmi harcukat az Országgyűlés falain belül és azon kívül is.

 

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

 

Kapcsolódó párttagok