MSZP/MTI | Belföld, Gazdaság | Közös akarattal
2022. február 15. 15:16

A kormány nem cselekszik, sőt, nyerészkedik a magas infláción és a magas áfán!

A kormány nem cselekszik, sőt, nyerészkedik a magas infláción és a magas áfán!
Egyre tovább veszélyezteti a kormány az emberek megélhetését – figyelmeztetnek az Egységben Magyarországért politikusai.

Elszabadult árak, rekordokat döntögető infláció, megélhetési válság, látszatintézkedések: állítják, ez az Orbán-kormány mérlege 12 év hatalom után.

Az Egységben Magyarországért keddi online sajtótájékoztatóján a szocialista Korózs Lajos arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon súlyos megélhetési válság van, miközben elszabadultak az árak. Az infláció először a családokat teszi tönkre, aztán a gazdaság szereplőit, végül pedig az egész országot – érvelt az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke. „Az unokáink is fizetni fogják a törlesztéseket: ez a politika elfogadhatatlan számunkra” – tette hozzá.

Az inflációs érzékelés és az inflációs várakozás lényegesen magasabb annál, mint amit "infláció gyanánt" a KSH a napokban publikált – jelentette ki. Aláhúzta, ahol az alapvető élelmiszerek 20-30%-kal drágultak, ott „nem lehet hókuszpókusszal magyarázni azokat a folyamatokat, amelyek lejátszódnak az országban”.

„A kormány nem cselekszik, sőt, nyerészkedik a magas infláción és a magas áfán” – állította a Heves megye 3. választókerületében induló képviselőjelölt.   Hangsúlyozta: az ellenzék korábban többször is követelte, hogy az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját 5, minden más élelmiszerét pedig 18 százalékra szállítsák le.

A parlamenti képviselő leszögezte, gyakorlatilag minden elértéktelenedik a Fidesz politikájának következtében, így például a családi támogatások, a családi pótlék, az anyasági támogatás és a közgyógyellátás is, melyek összege 13 éve változatlan, és amelyek ez által nem segítenek mára már a legelesettebbeken.

Dudás Róbert, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy a kormány látszatintézkedéseket tesz, mert az árstoppal és a célcsoportoknak adott juttatásokkal az a célja, hogy a társadalom minél később lássa meg, mekkora a válság.

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az infláció – jelentette ki a Heves megyei 2. választókerületben induló jelölt. A magyar áfa nemcsak az EU-ban, hanem a világon is dobogós – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy az üzemanyagok ára Nyugaton is magas, ami tényleg így van, de ott nem a gyenge magyar forinttal és nem az alacsony magyar átlagbérből kell kifizetni azokat – mutatott rá Dudás Róbert. A képviselő hangsúlyozta, háromszor nyújtottak be a Parlamentnek olyan javaslatot, amely mérsékelte volna az üzemanyagok árát, de azokat az Országgyűlés minden alkalommal elutasította.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője szerint a hatósági árak bevezetése azt bizonyítja, hogy a kormánynak nincs megfelelő gazdaságvédelmi eszköze, ezért "régi, rossz berögződésekhez nyúl". Hozzátette, ha a "rezsicsökkentésnek nevezett hatósági energiaárak" nem lennének, akkor az infláció már régen tíz százalék felett járna.

Újbuda alpolgármestere leszögezte, nemcsak az áfát kell csökkenteni, hanem "igazságosabb személyijövedelemadó-rendszert kell kialakítani".

Magyarországon nagyon magasak a munkabéreket terhelő járulékok, ami biztos, hogy sok embernek okoz problémát – emelte ki a Párbeszéd politikusa. Arra is kitért, hogy a tranzakciós adót a pénzintézetek ráterhelték az ügyfeleikre, ezért az ellenzék készen áll arra, hogy támogassa a bankokat az úgynevezett tehermentes számlák létrehozásában.

Barabás Richárd végül azt mondta, hogy érdemi és jelentős béremelésre, valamint stabil, kiszámítható életpályára van szükség a közszférában.

Kapcsolódó párttagok