mszp.hu | Belföld
2023. november 06. 14:36

A kormány nem készült fel a tömegesen érkező vendégmunkások fogadására

A kormány nem készült fel a tömegesen érkező vendégmunkások fogadására
A kormány szükségessé tette, hogy vendégmunkások tömege érkezzen Távol-Keletről Magyarországra, hiszen az épülő akkumulátorgyárakban szükség van több százezer új munkaerőre. Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a hétfői parlamenti ülésen napirend előtti felszólalásában elmondta, a kormány sem lakhatási, sem egészségügyi, sem munkabiztonsági szempontból nem készült fel a vendégmunkások érkezésére, ennek pedig katasztrófa lehet a vége.

Hiába kérdezi a kormányt a mindennapi ügyekről, problémákról Komjáthi Imre, válaszul csak mellébeszélést kap. Azonban a feltett kérdések nem jelentéktelen témákat érintenek, hanem a kormánypárti miniszterek munkáját, annak eredményét firtatják. Az MSZP társelnöke emlékeztetett, a parlamentben szinte biztosra vehető, hogy ő tud a legtöbbet a gyárak világáról, hiszen ő maga is egy borsodi üzemben dolgozott évtizedeken át. Pártjával azonban nem az ipari fejlesztések ellen emeli fel a hangját, hanem a dolgozók veszélyeztetése, kizsigerelése és a környezet tönkretétele ellen.

A nagylétszámú vendégmunkások hazánkba érkezése miatt tett fel korábban olyan kérdéseket Komjáthi Imre, mely a távol-keletről érkező gyári munkások egészségügyi ellátását firtatja. Erre válaszként azt kapta, hogy aki fizeti a járulékokat, annak jár ellátás. A szocialista országgyűlési képviselő szerint Rétvári Bence válasza egy viccre emlékeztet: „járni jár, csak nem jut”. A már most is kifulladt egészségügyi rendszer várhatóan nem fogja elbírni a következő időszakban Magyarországra érkező dolgozók tömegét. A leterheltséget pedig tovább fogja növelni, hogy csak bizonyos területeken fog megsokszorozódni az ellátásra szorulók száma, hiszen a vendégmunkások csak az adott településen fognak megfordulni.

A lakhatási kérdésekkel kapcsolatban a kormány illetékes minisztere a felelősséget a vendégmunkásokat foglalkoztató vállalatokra terhelte. Komjáthi Imre szerint ez egy „felelőtlen vakrepülés”, nem lehet abban bízni, hogy majd valamilyen módon megoldja a helyzetet a munkáltató, a kormánynak kellett volna erre felkészülni, azonban ezt elmulasztotta.

Az MSZP társelnöke a munkaügyi, munkavédelmi és üzemegészségügyi kihívásokról is érdeklődött, azonban erre is csak a felelősséget elhárító választ kapott, gyakorlatilag a kormány ezen a területen is beismerte, nem készült a helyzetre, hiszen azt közölték: nincs plusz feladat.

A kialakult helyzetben tehát a százezres nagyságrendben érkező munkásoknak nincs megoldva az elszállásolása, az egészségügyi ellátása és a munkabiztonságuk garantálása sem. Az MSZP pedig nem az ipari fejlesztések ellen szólal fel, hanem arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy katasztrófa lesz abból, ha nem növelik az egészségügyi kapacitásokat és ha a kormány nem vállal felelősséget a dolgozók lakhatásáért és munkavédelméért.

Komjáthi Imre végezetül elmondta, ha felszólalása után Rétvári és Fónagy államtitkárok rádöbbennek, mennyire nem készültek fel a vendégmunkások érkezésére, akkor már megérte elmondani beszédét.

Kapcsolódó párttagok