A kormány nem kezeli nemzeti ügyként az egészségügyet - vitanap

Az MSZP kezdeményezésére a hazai egészségügy helyzetéről kezdett négyórás vitanapot hétfőn az Országgyűlés.

Tukacs István, az MSZP vezérszónoka azt mondta, az egészségügy elérte teljesítőképessége végső határát. Szerinte nagy a baj, nem kezelik nemzeti ügyként az egészségügyet, a kormánynak nincs egészségpolitikája. Hiányolta az egyeztetést az ellenzékkel, egyben betegelvű egészségügyet sürgetett.
    
Az MSZP javaslatai között említette az azonnali 50 százalékos egyszeri béremelést az egészségügyi dolgozóknak, majd három éven belül 100 százalékos emelést.


Az MSZP másik vezérszónoka, Szakács László arról beszélt, hogy az orvosok külföldre mennek, a mentősöknek és az ápolóknak másod- és harmadállásokat kell vállalniuk.
    
Felhívta a figyelmet arra, hogy míg Romániában és Szlovákiában fejenként 2000 dollárt költenek egészségügyre, Magyarországon 1800 dollárt. Az egészségügyre kellene költeni, oda irányítani a forrásokat, nem cégeket vásárolni - mondta.

Stadionban senki nem gyógyult még meg

Korózs Lajos azzal kezdte, hogy "stadionban még nem gyógyult meg senki". A politikus kijelentette, az nincs rendjén, hogy járóbetegként a laborvizsgálatokra heteket, hónapokat kell várni.
    
Frakciótársa, Gúr Nándor arra kérte a kormányt, hogy az egészségügy területén is változtasson a jövő évi költségvetési előirányzat összegén, ellenkező esetben nem lehet majd csökkenteni a várólistákat. Az ellenzéki politikus kezdeményezte továbbá például a vastagbélrák megelőzésének nagyobb támogatását, amivel szerinte rengeteg embert lehetne megmenteni.

Az egészségügynek önálló minisztériumra lenne szüksége

Szabó Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy Szegeden 35 házi gyermekorvosi körzet van és amikor ezek közül az egyiket leadta az addig ott dolgozó háziorvos, akkor nem találtak a praxisra újabbat.

A politikus azt kérdezte, hogy a kormányzat hogyan kívánja megoldani az elvándorlás kérdését.

Gőgös Zoltán kijelentette, az egészségügyi területnek önálló minisztériumra lenne szüksége. Szavai szerint talán csak az MSZP-nek van erkölcsi alapja 50 százalékos bérfejlesztést követelni a területnek, mert 2002-ben ők azt egyszer már megtették.

Napirend után

A napirendi pontok tárgyalását követően öt képviselő, Lukács Zoltán, Tukacs István, Szakács László, Heringes Anita és Bangóné Borbély Ildikó napirend utáni felszólalásában is az egészségügy helyzetéről beszélt. Ezt követően Szabó Sándor Szeged idegenforgalmáról, frakciótársa Teleki László a civil szervezetek helyzetéről szólt.