mszp.hu | Külföld | Nemzetpolitika
2017. szeptember 06. 16:51

A kormány nem teljesítette kül- és nemzetpolitikai kötelezettségeit

A kormány nem teljesítette kül- és nemzetpolitikai kötelezettségeit
A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közleményben tiltakozott az ellen, hogy az Ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember 5-én elfogadta az új oktatási törvényt, amely megfosztja az országban élő nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, alapjaiban veszélyeztetve ezáltal a szülőföldön való megmaradásukat.

A közleményben foglaltakkal ellentétben a magyar kormány valójában nem állt ki a kárpátaljai magyarság mellett, mi több – a magyar-magyar párbeszéd intézményesített fórumain elhangzott kéréseink ellenére – elhanyagolta az ukrán vezetéssel, elnökkel, kormánnyal történő rendszeres és folyamatos tárgyalást és egyeztetést. Többször elmondtuk, hogy egy miniszterelnöki villámlátogatás és egy-két telefonbeszélgetés nem elegendő a nemzetpolitikai kérdések megtárgyalására.

Az MSZP több alkalommal is felhívta a figyelmet, hogy az értékelvű külpolitika háttérbe szorulásával a határon túli magyarok ügyének képviselete is látványosan a külgazdasági kérdések mögé került. A magyar diplomácia irányítói a létrejött kétoldalú találkozókon sem kívánták a nemzetpolitikai érdekeinket érvényesíteni, pusztán a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozták. Szijjártó Péter „közös sikertörténetekről” beszél a szomszédsági kapcsolatokban, miközben a határon túli magyarság helyzete egyértelműen romlik.

Nem segítette a magyar-ukrán kapcsolatok építését és erősítését az a tény sem, hogy Orbán Viktor volt az egyetlen európai politikus, aki nem ítélte el az Ukrajnát lerohanó Oroszországot.

Az MSZP szerint érdemben kellene végre foglalkozni a közvetlen szomszédjainkat érintő kapcsolatokkal, amelyben a kisebbségi magyar nemzeti közösségek szülőföldön való megmaradása és boldogulása, magyar identitásuk megőrzése prioritást élvez. Elvárjuk, hogy Magyarország a lehető legrövidebb időn belül minden szomszédunkkal közös kormányülés megtartását kezdeményezze, amelyeknek napirendi pontjai között szerepel a nemzetpolitikai kérdések megtárgyalása. Ezt elemi magyar nemzeti érdeknek tekintjük!

Mesterházy Attila
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok