mszp.hu | Belföld
2024. április 29. 13:56

A kormány nem törődik a dolgozókkal, az MSZP azonban a munkavállalók oldalán áll

A kormány nem törődik a dolgozókkal, az MSZP azonban a munkavállalók oldalán áll
Magyarországon 2012 óta emlékeznek meg a munkahelyi balesetben megsérültekről és elhunytakról április 28-án. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő a csepeli emlékmű előtt emlékezett meg azokról a honfitársainkról, akik a munkahelyükről már nem térhettek haza családjukhoz.

2023-ban a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján 62 halálos munkahelyi baleset, összesen 20.658 munkabaleset történt. Ezen számokat hallva arra lehetne következtetni, hogy a kormány majd igyekszik intézkedéseivel megvédeni a dolgozókat. Ezzel szemben azonban fellazították a valódi védelmet biztosító szabályokat, amivel azt az üzenetet közvetítik a külföldi befektetők számára, hogy Magyarországon lebutították a munkavédelem rendszerét. Ezt jól mutatja, hogy már nem kötelező munkavédelmi oktatást tartani, elég a tananyagot a dolgozó kezébe adni.

Komjáthi Imre szerint a magyar kormány nem a magyar munkavállalók érdekeit nézi, hanem „a külföldi befektetők pénzeszsákját tömi azzal, hogy olcsóvá teszi ezzel a magyar munkaerőt”.

Az MSZP társelnöke rámutatott, 2010 előtt 1047 munkaügyi és munkavédelmi ellenőr teljesítette feladatát, 2010 után mindössze 300-ra csökkent a számuk. A kormány tehát kiszolgáltatja a magyar munkavállalókat a munkáltatóknak és a magyar, valamint külföldi multivállalatoknak.

A Magyar Szocialista Párt többször fellépett a munkavállalók helyzetének rendezéséért, több határozati javaslatot is nyújtott be a párt a dolgozók védelme érdekében. Az egyik javaslat épp arra vonatkozott, hogy a hazai és uniós forrásoktól legyen eltiltható az a vállalat, amelyik súlyosan megsérti a dolgozók jogait. A kormánypártok rendre lesöprik az asztalról ezeket a javaslatokat, ezzel pedig szintén nem a munkavállalók, hanem a munkáltatók érdekeit védik.

Az MSZP továbbra is azt tartja a legfontosabbnak, hogy a munkavállalókat és az ő érdekeiket óvja, ezért dolgoznak a párt politikusai a Parlamentben és azon kívül.

Komjáthi Imre végezetül elmondta, a mai napon, a megemlékezés napján, főhajtással tisztelgünk a munkabalesetben elhunytak előtt. A magyar emberek számára pedig intő jel lehet, hogy olyan pártra ne adják szavazatukat, amelynek nem fontos a dolgozó ember, az emberség és a megbecsülés.

Kapcsolódó párttagok