mszp.hu | Belföld
2024. április 30. 16:29

A kormány nem vette figyelembe a szakértők javaslatát a gyermekvédelmi törvénycsomag kidolgozása során

A kormány nem vette figyelembe a szakértők javaslatát a gyermekvédelmi törvénycsomag kidolgozása során
A kormány gyermekvédelmi javaslatcsomagjáról, a rendszer problémáiról és a kormány ezzel kapcsolatos válaszlépéseinek hiányáról is beszélt Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke kedd délutáni vezérszónoki felszólalásában.
„A gyermekvédelmi reform elsősorban nem jogalkotási feladatot, hanem az ellátórendszer megújítását, hatékonyabbá tételét kellene, hogy jelentse, valamint a rendszerben dolgozó szakemberek anyagi és erkölcsi megbecsülését” – érvelt Komjáthi Imre. A kormány hiába beszél gyermekjogokról, ha a tavalyi évben harmadával csökkentették a gyermekjogi képviselők számát. 
 
Az MSZP egyetért abban, hogy meg kell védeni a gyermekeket, meg kell erősíteni a gyermekvédelmi rendszert, hogy a gyermekeket ne érhesse bántalmazás. Még szigorúbban kell fellépni azokkal szemben, akik gyermekek ellen követnek el szexuális bűncselekményeket. 
 
„Úgy látjuk, hogy a kormány nem vette figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait, mert az általuk kidolgozott komplex szakmai anyagokban szereplő kérdéseket szinte egyáltalán nem érintik a csomagban szereplő intézkedések” – fogalmazott Komjáthi Imre. 
 
Az MSZP egyetért azzal is, hogy a gyermekek számára szigorítani kell a káros tartalmakhoz való hozzáférést az online térben, azonban kizárólag a tiltás eszköze nem elégséges. 
 
A kormánypárti javaslatcsomagból hiányoznak a költségvetési források, nincs szó ágazati béremelésről és a gyermekes családok támogatásának növeléséről sem. Pedig a családok megerősítéséhez több támogatásra lenne szükség. 
A javaslatcsomag nem tartalmaz megfelelő szakmai garanciákat a rendszer megerősítésére, és a szükséges mértékű prevenciót sem készíti elő. 
„A gyermekvédelmi reform elsősorban nem jogalkotási feladatot, hanem az ellátórendszer megújítását, hatékonyabbá tételét kellene, hogy jelentse, valamint a rendszerben dolgozó szakemberek anyagi és erkölcsi megbecsülését” – érvelt az MSZP társelnöke.
 
Az MSZP szerint további intézkedésekre van szükség a gyermekvédelem terén. Ha a kormánynak valóban fontos a gyermekek védelme, akkor nem propagandára kellene milliárdokat elszórni, hanem a gyermekvédelmi rendszer megerősítését kellene támogatniuk. 
 
Szakértők, civilek és pártok közösen hoztak létre egy olyan javaslatot, amelyet a kormány nem támogatott, pedig valódi megoldást jelentene a gyermekvédelemi rendszer problémáira. Az ellenzéki javaslatcsomagnak három pillére van, gyermekközpontú költségvetés, valódi gyermekvédelem, gyermekjogok és gyermekrészvétel. Ezt a javaslatot a kormány nem támogatta, mert ők csak a szigorításban hisznek. 
 
A vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálatát már korábban bevezették, a csomag alapján azonban már nem csak a vezetők számára, hanem a szakemberek számára is előírnák ugyanezt. Kiderült, hogy már meg is kezdődött a vezetők tesztelése. 
 
Azonban a gyermekvédelmi rendszerben dolgozónak nincs megfelelő ismerete arról, hogy miként ismerhető fel a bántalmazás. A napi tapasztalat is azt igazolja, hogy legtöbbször nincs visszacsatolás a jelzést követően. 
 
A kormány hiába beszél gyermekjogokról, ha a tavalyi évben harmadával csökkentették a gyermekjogi képviselők számát. 
 
Nemcsak a büntetési tételek szigorítására, hanem a szakemberek megfelelő továbbképzésére is szükség volna. Továbbra sincs szó arról, hogy megelőző lépéseket tenne a kormány. 
 
Komjáthi Imre a törvényjavaslatot elemző vezérszónoki felszólalása végén a vita kulturált hangnemben tartására kérte a képviselőket. 

Kapcsolódó párttagok