2012. január 13. 15:15

A kormány nyugdíjvédelmi akciósorozatának első kézzelfogható ”eredménye”

A kormány ”nyugdíjvédelmi” akciósorozatának első kézzelfogható eredményeként az 1954 után született szolgálati nyugdíjjal rendelkezők nem ritkán 40-50 ezer forinttal kevesebb nyugdíjat vehettek kézhez januárban, mint decemberben.

Valótlan tehát a kormány azon állítása, mi szerint a szerzett jogok nem sérülnek, és senki nem kap kevesebb nyugdíjat, hisz csupán a kiadások szerkezete változik, azok nagysága nem! Sajnos ráadásul úgy tűnik, a szolgálati járandóság megadóztatása csak az első lépés a nyugdíjak megadóztatása felé.

A nyugdíjak szimpla szociális ellátássá degradálása azt jelenti, hogy annak immár sem a folyamatos és feltétel nélküli folyósítására, sem az emelésére nincsen garancia. Ráadásul a törvény szövege szerint, ha az szja mértéke változik, a szolgálati járandóság folyósított összegét módosítani kell. Vagyis a most segéllyé degradált szolgálati nyugdíjak további csökkentése sem kizárt!

A szolgálati nyugdíjak megadóztatása egyértelmű diszkrimináció, és sérti az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméről szóló európai uniós egyezményt, ugyanis az EU-ban senkit nem lehet egy alanyi jogon szerzett javától önkényesen megfosztani.

Nem véletlen, hogy az érintett magyar állampolgárok már több mint 8000 beadvánnyal éltek az illetékes strasbourgi emberi jogi bíróságnál a szolgálati nyugdíjak megadóztatása miatt. Az MSZP ettől függetlenül továbbra is segítséget nyújt mindazoknak, akik kártérítési igényüket érvényesíteni kívánják, s ennek érdekében vállalják, hogy az immár egyetlen törvényes úton – a nemzetközi jogorvoslattal élve – visszaszerzik a kormány által einstandolt szolgálati nyugdíjukat.

A Magyar Szocialista Párt továbbra is elkötelezett az Orbán-rezsim jogfosztó politikája, így a szolgálati nyugdíjak megsarcolása elleni törvényes küzdelem mellett.

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja