mszp.hu | Belföld
2020. április 08. 15:15

A kormány politikai értékrendjébe nem fér bele a szociális háló

A kormány politikai értékrendjébe nem fér bele a szociális háló
Kitart korábbi javaslatai mellett az MSZP: közvetlen és azonnali anyagi segítségre van szükségük a szociális szféra dolgozóinak, a munkavállalóknak, valamint a nyugdíjasoknak.

Kitart korábbi javaslatai mellett az MSZP: közvetlen és azonnali anyagi segítségre van szükségük a szociális szféra dolgozóinak, a munkavállalóknak, valamint a nyugdíjasoknak - erről tartott sajtótájékoztatót szerda délután Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője és Komjáthi Imre, a párt alelnöke Budapesten.

„Rétvári Bence, államtitkár a kérdéseimre adott válaszaiból az következik, hogy nem fognak kapni a szociális ágazatban dolgozók 500.000 forintot, nem lesz rájuk érvényes az egészségügyi bértábla, nem fognak több tesztet és több védőfelszerelést kapni, és nem lesz számukra ingyenes a tömegközlekedés” – mondta Korózs Lajos.

Hangsúlyozta, „Sem a szociális ágazatban dolgozók, sem a nyugdíjasok nem számíthatnak a kormányra. 2,5 millió embernek azt ígérik, hogy majd jövőre egyheti nyugdíj-kiegészítést kapnak. Milyen segítség ez annak az embernek, akinek holnap kéne ennivalót venni vagy gyógyszert kiváltani?” – tette fel a kérdést.

Az alelnök szerint vészterhes időknek nézünk elébe. „Emberek százezrei fogják elveszteni az egzisztenciájukat, emberke százezrei fognak kopogtatni a munkaügyi központok ajtaján, de ott munkát nem fognak tudni ajánlani nekik. Ott egyetlen dolog várja az egzisztenciát veszített munkavállalókat, egy nyomtatvány, amin meg tudják igényelni 3 hónapra az álláskeresési támogatást. Mi azt követeljük, hogy legalább 9 hónapig, legalább 100.000 forint alatti juttatásban senki se részesülhessen” – tette hozzá.

Komjáthi Imre ismertette, „Az elmúlt 22 napban, minisztériumi becslések szerint nagyjából 100.000 ember veszítette el a munkahelyét, és nagyjából napi 5-6000 fővel nő a munkanélküliek száma”. Elmondta, az emberek és a családok várták Palkovics László bejelentését, ám csalódniuk kellett, a magyar kormány eddig nem fogadta meg az MSZP családvédelmi javaslatait.

„Javasoltuk, hogy elbocsátási stopot kell elrendelni a közszférában és a multiknál is. Nem hallgatták meg, és azt a javaslatunkat sem, hogy azonnal bért kell emelni az egészségügyi- és a szociális ágazatban dolgozóknál, és az egyszeri juttatást nem „majd valamikor” kell odaadni, hanem most. 100.000 ember veszítette már el a munkáját és több 10.000 ember került már abba a helyzetbe, hogy otthon kellett maradnia a gyerekével. Ők is jövedelem nélkül maradtak” – emlékeztetett a szocialisták alelnöke.

Elmondta, szerintük a kormány politikai értékrendjébe a szociális háló nem fér bele. „Belefér viszont a haverok, a multik és az oligarchák támogatása, amelyet hosszú évek óta folytatnak.” Komjáthi hangsúlyozta, az MSZP követeli, hogy azonnal olyan intézkedéseket hozzon a kormány, amely segíti a kilátástalanság szélére sodródott embereket és azokat a családokat, akiknek a megélhetése veszélybe sodródott. Javasolta, hogy emeljék a munkakeresési támogatás idejét 9 hónapra és összegét legalább nettó 100.000 forintra.

„A környező országok néhol 80%-os támogatást is adtak a bérekhez: meg tudták tenni a szlovákok, meg tudták tenni a csehek és meg tudták tenni a románok is, akkor ezt a magyar kormány is tegye meg”! – követelte.

Emlékeztetett, hogy Parragh László, a Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke, a miniszterelnök tanácsadója így fogalmazott: „Annyi ember ment tökre az elmúlt napokban, és meg most is, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”.  Reagálva pártja nevében, kimondta „Szégyen, hogy ezt egy ilyen felelős beosztásban lévő ember ki meri mondani, de ez egyenes leképzése a magyar kormány politikai értékrendjének”.

Elmondta, a Magyar Szocialista Párt több pénzt követel a magyar embereknek, a magyar kis- és középvállalkozásoknak, és az önkormányzatoknak is, mert „Az önkormányzatok azok, akik nagyon sok olyan feladatot elvégeznek, amit a magyar kormánynak kellene”.

Végezetül ígérte, az MSZP továbbra is konstruktív, de kritikus ellenzékként fog viselkedni és megnevezte kritikáik közül a legfontosabbat: „Nem a haveroknak kell újra a pénzeket önteni, hanem a magyar munkavállalóknak és a bajba jutott magyar családoknak kell több pénzt adni”.