A kormány ratifikálja az isztambuli egyezményt!

A nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezmény ratifikálására szólította fel a kormányt szerdai budapesti közös sajtótájékoztatóján az MSZP, az LMP és az Együtt.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, az LMP-s Szél Bernadett és Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa arról beszélt, hogy a magyar állam és a kormány jelenleg nem tesz megfelelő erőfeszítéseket a magyar nőket és gyerekeket érő erőszak, bántalmazás ellen.

Szél Bernadett szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány ideológiai okokból nem ratifikálja az isztambuli egyezményt, és nem folytat erőteljesebb küzdelmet a nők és gyermekek elleni erőszak megállítása érdekében. A kormánynak az lenne a feladata, hogy az egyezmény ratifikációjával életre hívja a szükséges forrásokat és megoldásokat - hangoztatta, megjegyezve: a krízisközpontokban jelenleg a szükséges férőhelyek egytizede áll csak rendelkezésre.

Szelényi Zsuzsanna közölte, ma Magyarországon sok százezer gyerek és nő szenved el szexuális erőszakot és bántalmazást, akiket a kormány nem tud megvédeni. Közölte: csatlakoznak civil szervezetek kezdeményezéséhez, hogy tartsanak parlamenti vitanapot a témában.

Bangóné Borbély Ildikó a tankötelezettség korhatárának leszállításával kapcsolatban arról beszélt, hogy a magyar állam is követhet el erőszakot a gyermekek ellen, ha nem megfelelő intézkedéseket hoz. Az állam beavatkozásának következtében ma Magyarországon 44 ezer olyan gyermek van, aki kiesett az oktatási rendszerből, és kétezren közmunkásként dolgoznak, vagyis a kormány törvényesítette a gyermekmunkát - mondta.