2012. június 12. 06:35

A kormány recesszióba vitte az országot

Recesszió, rokkantsági nyugdíjak, onkológiai ellátás, Erzsébet-program, energetika, nemzeti konzultáció és eszközfejlesztés a tűzoltóknál. Ülésezett a parlament.

A kormány recesszióba vitte az országot

Ment-e a Fidesz-kormány által előbbre az ország? - tette fel a kérdést Józsa István, válaszként kijelentve: a megélhetés nem biztosabb, de a gazdasági kilátásaink sem lettek jobbak az elmúlt két évben.

Kifogásolta azt is, hogy míg a miniszterelnök korábban elküldte az IMF-et, addig most visszahívja a valutaalapot. Úgy vélte: a kormány recesszióba vitte az országot, Matolcsy György "tündérországa" helyett visszaesés van, ezért jobb belátásra kell bírni Orbán Viktor miniszterelnököt.

Rengeteg problémát jelent a rokkantsági nyugdíjak megszüntetése

Tóth Csaba szerint a rokkantsági nyugdíjak megszüntetése rengeteg problémát jelent: akik most jelentkeztek a felülvizsgálatra, akár jövő év végéig is várhatnak arra, befogadja-e őket az új rendszer, addig nem tudják, lesz-e ellátásuk és milyen összegű.

Interpellációjában kiemelte: a nagy átalakítás után akik hosszú évekig rokkantsági nyugdíjban részesültek, és így érték volna el a nyugdíjkorhatárt, elvesztették ezt a lehetőséget az idei évtől, így sem nyugdíjasok, sem rokkantnyugdíjasok nem lehetnek. Azt kérdezte az államtitkártól, egyetért-e azzal, hogy a rokkantsági ellátásban lévők nem lehetnek sosem nyugdíjasok, és nem tudnak élni semmilyen, a korbetöltött nyugdíjasoknak most járó kedvezménnyel.

Onkológiai ellátás

Mesterházy Attila a rákbetegek kezeléséről szólva úgy vélte: az ellátás minősége nagyban függ attól, kit, melyik település, mely kórházába kezelnek. A politikus a betegség kezelésére nagyobb forrásokat biztosítana, de szerinte a gyógyszerkassza megkurtítása is nehezítette a betegek helyzetét. Feltette a kérdést: mit tesz a kormányzat az ellátás javítása érdekében.

Erzsébet-program - kínos

Nemény András kínosnak nevezte, hogy a Magyar Nemzeti  Üdülési Alapítvány az Erzsébet-program keretei között olyan áron kínálja a kedvezményesnek nevezett üdülést, amit ugyanazokon a nyaralóhelyeken támogatás nélkül is meg lehet kapni.

A nemzeti konzultáció szemfényvesztés     

Nyakó István szemfényvesztésnek nevezte az új nemzeti konzultációt. Feltette a kérdést: ha Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár egy interjúban azt mondta, nem lesz gyakorlati haszna a munkaügyi politikában a konzultációnak, akkor annak mi értelme. Kijelentette azt is: szerinte törvénysértő módon gyűjtöttek állampolgárokról adatokat.

Az energetika kérdésében is megszűnt a konszenzus
    
Harangozó Tamás energetikai kérdésekről szólva az országgyűlési kontrollt és a nyilvánosság fontosságát hangsúlyozta. Szerinte a kormány két évvel ezelőtt felrúgta ezt a konszenzust. Úgy vélte: az atomerőmű-bővétés esetében is letért erről az útról a kabinet, ezért a kormány álláspontjának tisztázását kérte az ügyben: kizárólag orosz féllel tárgyaltak-e.

A tűzoltók eszközfejlesztéséről

Pál Tibor arról beszélt, hogy a kormány korábban megszüntette a biztosítási adót és most el akarja törölni a katasztrófavédelmi hozzájárulást is. A képviselő azt kérdezte, hogy a kabinet a források elvonása után miből kívánja fejleszteni a tűzoltóság eszközeit.